Milenijalci i Gen Z se informišu o zdravlju preko društvenih mreža

U vreme pandemije kada su informacije često kontradiktorne, naročito je opasno da se čovek osloni na društvenu platformu kao relevantni izvor informacija. 

Foto: Pixabay

Izvor: Forbes

Zabrinjavajuće novo istraživanje izveštava da se većina milenijalaca i pripadnika Generacije Z prvo oslanja na platforme društvenih medija, da bi došli do zdravstvenih informacija. Situacija, u kojoj se svi delimično nalaze zbog karantinskih uslova, ukazaje i da su te starosne grupe ostavljene na milost i nemilost ponekad sumnjivih izvora informacija.

Informacije sa portala Healthline.com prikupljene su iz dva puta, onlajn kvalitativnom istraživanju krajem aprila i početkom juna 2020. sa ljudima koji žive sa hroničnim zdravstvenim problemima. Izvori predstavljaju kombinaciju pola, starosnog doba i nacionalnosti, a potiču iz 39 različitih država u Sjedinjenim Državama.

Prvo se istraživanje fokusiralo na ljude koji žive sa hroničnim zdravstvenim stanjima i na to kako na njih utiču epidemije Kovid-19.

Na pitanje odakle se informišu mlađi ispitanici, najčešći odgovor su bile društvene mreže. Milenijalci (62%) i pripadnici Generacije Z (52%) najviše odlaze na pejdževe i profile svojih omiljenih influensera i odatle crpe sve njima bitne informacije. Generacija X (44%) je na trećem mestu što se tiče potrage za informacijama na društvenim mrežama.


VIDI NA VUGLU:

Podkast Vuglanje: Suzavac ne leči koronu

Dvadesete gazim, nije mi dobro sasvim

Čovek nam je objasnio 5G: Propadamo, ali ne od zračenja


Što se tiče pojedinih platformi, Jutjub i Tviter su najpopularniji zbog informacija o zdravstvenom stanju među Milenijacima. Instagram je zajedno sa Fejsbukom glavni izvor za Generaciju Z.

Iz drugih rezultata je bilo jasno da influenseri utiču na brigu o zdravlju svim starosnim grupama.

Najzad, rezultati pokazuju da je Generacija X najviše zainteresovana za specifičan sadržaj, kao što su posebna ishrana i alternativni pristupi lečenju, dok Milenijalce najviše zanimaju teme o fitnesu i mentalnom zdravlju.

Zabrinjavajući je momenat padanja pod uticaje društvenih mreža, na kojima se traži lekarsko savetovanje, s obzirom na to da može biti veoma konfuzan i netačan. Društvene mreže mogu veoma lako da ponude lažne informacije, dok, sa druge strane, postoje sajtovi koji služe upravo toj svrsi.

U vreme pandemije kada su informacije često kontradiktorne, naročito je opasno da se čovek osloni na društvenu platformu kao relevantni izvor informacija.