Korona i lažne vesti: Tviter briše sve što može da proširi zarazu

Kompanija se bori i protiv drugih vrsta dezinformacija, uključujući lažne tvrdnje da su određene grupe i nacionalnosti, poput Azijata, podložnije COVID-19.

Piše: Vugl (redakcija@vugl.rs)

Izvor: Cnet // Foto: Pixabay

 

Tviter još od 18. marta zahteva od korisnika da skidaju tvitove koji bi mogli da doprinesu širenje korona virusa.

Ova društvena mreža je od tog datuma uklonila više od 1.100 pogrešnih i potencijalno štetnih tvitova od kada je kompanija predstavila nove smernice koje su zabranile sadržaj koji bi mogao da poveća širenje dezinformacija i laži oko ovog virusa. Takođe je saopšteno iz ove kompanije da su automatizovani sistemi doveli u pitanje više od 1.5 miliona naloga koristeći neželjenu poštu ili manipulativno ponašanje da bi ciljali diskusije oko COVID-19, respiratorne bolesti izazvane virusom.

Sve je ovo rezultat upućene kritike od javnosti ka zvaničncima društvenih mreža da ne čine dovoljno u sprečavanju širenja štetnih informacija vezanih za ovu bolest. Ipak, Tviter je od 18. marta krenuo u akciju protiv štetnih tvitova, gde ni poznate ličnosti nisu bile pošteđene, ukjlučujući predsednika Brazila i Venecuele. Kompanija je u nedelju uklonila dva tvita brazilskog predsednika Džair Bolsonara u kojima je osporavao pitanje socijalnog distanciranja. Takođe, Tviter je izbrisao i tvitove gde venecuelanski predsednik Nikolas Maduro savetuje ljude da se leče „prirodnim putem”.

Ova platforma je uklonila i tvit ličnog advokata američkog predsednika Donalda Trumpa, Rudija Džulijanija, zbog širenja dezinformacija o korona virusu i privremeno zaključao njegov nalog. Naime, on je podelio citat konzervativnog aktiviste Čarlija Kirka koji „tvrdi da je pronađen lek za lečenje korone”.


VIDI NA VUGLU:

KAKO JE BESKUĆNICIMA U SRBIJI TOKOM PANDEMIJE

NE STVARAJTE DODATNU BUKU: KOME I KAKO VEROVATI U DOBA KORONE


Međutim, ovo nije u potpunosti rešilo taj problem. „The New York Times” je prošlog meseca pisao da raznorazne opskurne fotografije, snimci i tekstovi pronađu pukotinu kroz koju prođu na ovakvim socijalnim mrežama. Tviter dozvoljava takođe tvitove koji su obojeni galopirajućim rasizmom i ksenofobijom prema Azijatima i Kinezima, usled uspona pandemije.

Kompanija je takođe ostavila tvit od direktora kompanije Tesla i suosnivača, Elona Muska, koji je izjavio da su „deca su imuna“ na COVID-19.

Prema novim smernicama Tvitera, društvena mreža je zabranila tvitove koji su u suprotnosti sa preporukama lokalnih i globalnih zdravstvenih vlasti ili podstiču upotrebu neefikasnih ili štetnih tretmana. Neki od najčešćih primera koji se uklanjaju jesu da „društveno distanciranje nije efikasno“ i „ako možete da zadržite dah 10 sekundi, nemate korona virus“.

Kompanija se bori i protiv drugih vrsta dezinformacija, uključujući lažne tvrdnje da su određene grupe i nacionalnosti, poput Azijata, podložnije COVID-19.