Koliko je pogrešna i opasna izjava Slobode Mićalović

Javne ličnosti nose mnogo veći teret. Njihov eho se daleko čuje i ima ogroman uticaj na širu javnost, stoga kontroverzne izjave mogu da izazovu duboko opasne posledice.

Piše: Nikola Krstić (nikola.krstic@vugl.rs)

// Foto: Youtube Printscreen (tvk3)

 

Dok svet pokušava da se uporno bori protiv viševekovne diskrminacije žena i pošasti patrijarhata, u zemlji Srbiji i dalje se očigledno ne vidi precizna jasnoća zašto bi žene morale da imaju slobodu izbora, mišljenja, i zbog čega oni uopšte mogu da rade. U trenutku kada Marija Lukić postaje treptaj svetlosti u ovoj tmini, te se hrabro bori protiv korozivnih i zlokobnih ručerdi ovog društva, velepoznata glumica Sloboda Mićalović smatra da „su žene danas dosta slobodne“.

„Imamo pravo mišljenja i malo smo možda zalutale u svemu tome. Malo mešamo muško-ženske uloge. Nije dobro da mi preuzimamo ulogu muškaraca, da radimo, da smo agresivne. Naravno, ne sve, ali svedoci smo da ima i takvih“, istakla je ova glumica, davajući intervju o novoj predstavi „Tre sorele“.

Sloboda Mićalović nije usamljena u takvom razmišljaju, budući da je njena koleginica Mirka Vasiljević, koja je isto javna ličnost, pre nekoliko meseci rekla da „svoje ćerke uči kada treba da zaćute, da bi spasile brak“.

Međutim, pevačica Nataša Bekvalac se ne slaže sa svojim koleginicama sa scene. Ona u intervjuu za „Noizz“ je rekla da „je muškarcima sve dozvoljeno, ali ženama nije“.

„Ljudima na ovim prostorima je urođeno da imaju neku vrstu odbojnosti prema ženama, to me užasava. A kada čujem i vidim da se traži izgovor za nasilnika u ponašanju žene ili u dužini njene suknje ili u bilo čemu drugom, budem zaista očajna“, rekla je ona.

Bekvalac je dodala na kraju da „se nada da majke u budućnosti neće svoje ćerke učiti da budu žrtve patrijarhata i da moraju nekome da služe“.

„Moraju biti jake i sposobne da žive same“, izrčita je Bekvalac.

Na pitanje kakve posledice mogu da budu kada ovakve izjave dođu od žena koje su javne ličnosti, Milica Kravić, novinarka RTV i autorka emisije „Žena u kutiji“, odgovorila je: „Moramo da imamo na umu da su i javne ličnosti, bilo žene ili muškarci, robovi ili produkti ovog društva. Takođe, one reprodukuju stereotipne slike društva.“

Ona dalje kaže da „ne mogu sve one da budu osvešćenije i edukovanije na sve teme“.

„Problem je kada Mirka ili Sloboda, koje su javne ličnosti, imaju te retrogradne stavove u muško-ženskim ulogama, jer su one te koje utiču na javnost mnogo više, nego neka aktivistkinja koja nije popularna i prepoznatljiva, a ima ispravan stav“, izjavila je Kravić za Vugl.


U Srbiji, od 2010. do 2018. godine, 285 žena je ubijeno od partnera, članova porodice, komšija ili drugih lica pokazuju podaci „Mreža žena protiv nasilja“. Sa druge strane, u izveštaju Svetske banke za 2019. pod nazivom „Žene, posao i zakon“ stoji da je po ekonomskoj ravnopravnosti žena i muškaraca Srbija na 76. mestu.


No, Milica Kravić se, pak, detaljnije osvrnula na Slobodinu izjavu.

„Problematično je to što je to ‘preuzimanje uloge muškarca’, što imamo pravo mišljenja, što radimo – predstavljeno kao negativno. I opet je na ženi da je ona kriva za sve što je relativno loše u ovom društvu“, izričita je Kravić.

Ona podseća da „je jako važno napomenuti da su se feministkinje izborile da Sloboda i Mirka budu glumice, jer su ranije to bili samo muškarci“.

„Šta radi žena, a šta radi muškarac je izmišljena konstrukcija. Kako kaže feministkinja Čimamnda Ngozi Adiči: ‘Nikome nije instalirano u vagini šta bi trebalo da radi.’ Dakle, to je nešto što je društvo konstruisalo, a ne nešto sa čime smo rađane“, zaključila je naša sagovornica.