Kako „Black Lives Matter“ utiče na industriju zabave

Već nedeljama neredi u SAD se ne smiruju...

Foto: Pi

Izvor: Global Times

Nakon nekoliko nedelja od smrti Džordža Flojda od američke policije, ponovo ojačani pokret Black Lives Matter potresao je industriju zabave. Svedoci smo najdramatičnijih promena u svetu popkulture, među kojima je i privremeno povlačenja „Gone With the Wind“ iz HBO Max sadržaja.

Izvinjavanja i sklanjanja

Dugogodišnji američki rijaliti „Cops“, gde kamera prati policijsku patrolu, zauvek je prekinuo snimanje. Naime, ovu televizijsku emisiju, koja je počela još 1989. godine da se prikazuje na malim ekranima, prati kritika da glorifikuje mačizam policijskih snaga.

Nekoliko poznatih humorističkih skeč programa je takođe sklonjeno sa redovnog programa. „Little Britain“ je sklonjena sa BBC-a i Netflixa. Filmovi „The Mighty Boosh“ i „The League of Gentlemen“ su takođe nestali iz ponude.


VIDI NA VUGLU:

Podkast Vuglanje: Prokleta je Amerika…

Milenijalcima je mentalno zdravlje važno koliko i voda i hrana


Dejvid Vilijams i Met Lukas, kreatori „Little Britain“, su priznali da im je žao pojedinih delova koje su pravili.

„Kada bih mogao da se vratim nazad i da ponovo radim „Little Britain“, ne bih pravio šale o tranvestitima i tamnoputima“, rekao je Lukas.

Još jedan britanski komičar, Li Frencis, se izvinio za karikiranje ljudi tamnije puti.

„Pretpostavljam da svi učimo na svojim greškama“, rekao je on.

Pod lupom

Dok se neki programi sklanjaju iz ponude, Netfliks i njegov rival Amazon se utrkuju ko će više da promoviše talentovane ljude tamnije puti.

Netfliks je, na primer, napravio posebnu sekciju „Black Lives Matter“ sa filmovima i dokumentarcima koji „će da edukuju o rasnim predrasudama i iskustvu Afroamerikanaca“.

„Kada kažemo ‘Black Lives Matter’, mislimo i na ‘Black storytelling matters’“, tvitnuli su.

Sa druge strane, Amazon Prime je priredio odeljak pod nazivom „Black History, Hardship & Hope“, gde je uključen i film „Just Mercy“ sa Džejmijem Foksom i Majklom Džonsonom zasnovanom na istinitoj priči o tamnoputom čoveku optuženom za ubistvo.

Ipak, HBO Max je u međuvremenu sklonio film „Gone With the Wind“ – jedan od omiljenih filmova predsednika SAD Donalda Trampa – zbog rasističkih prikaza koji „su i tada kao i danas bili pogrešni“.

Ali planiraju da ga vrate uz objašnjeni istorijski kontekst.


VIDI NA VUGLU:

Ova ljubav traje već deset godina i stala je u dva tvita

Kako sam dala otkaz i spasila sopstveno zdravlje


Knjige i muzika

Knjige tamnoputih autora, ili onih koji se bave rasnim pitanjima – poput knjige sociologa Robina DiEndžela „Rasna krhkost: Zašto je belim ljudima tako teško govoriti o rasizmu“ – takođe su se popele na bestseler listama.

Takođe se dovodi u pitanje i sveobuhvatni muzički izraz „urban“, koji se primenjuje za rep, R&B i druge „crne“ žanrove. Izdavačka kuća „Republic Records“, kod koje su Drake i The Weeknd, prva je prestala da koristi taj termin i promenila ga u „R&B progressive“.