Istraživanje: Mladi više ne veruju u demokratiju

Glavni razlog nezadovoljstva demokratijom među mladima bila je nejednakost bogatstva i prihoda.

Foto: Pixabay

Izvor: CNN

Mladi su manje zadovoljni demokratijom i više su razočarani nego bilo kada u prošlom veku, posebno u Evropi, Severnoj Americi, Africi i Australiji, pokazalo je istraživanje Univerziteta u Kembridžu.

Milenijalci, ili oni rođeni između 1981. i 1996. godine, više su razočarani od Generacije X, onih rođenih između 1965. i 1981. godine ili Bejbi Bumera rođenih između 1944. i 1964. godine i međuratne generacije 1918-1943.

„Širom sveta mlađe generacije nisu samo nezadovoljnije demokratskim performansama od starijih, već su i nezadovoljnije od prethodnih generacija u sličnim životnim fazama“, piše u izveštaju istraživanja u Kembridžu.

Slika je loša u Sjedinjenim Državama, Brazilu, Meksiku, Južnoj Africi, Francuskoj, Australiji i Velikoj Britaniji. Ali zadovoljstvo je pak poraslo u Nemačkoj, Južnoj Koreji i mnogim postkomunističkim zemljama Centralne i Istočne Evrope.


VIDI NA VUGLU:

Milenijalci u Srbiji: zašto smo mali i bespomoćni

Bumeri su veće „pahulje“ nego milenijalci, kaže studija

Drage mame i tate, milenijalci zarađuju manje od vas i to se neće promeniti


Glavni razlog nezadovoljstva demokratijom među mladima bila je nejednakost bogatstva i prihoda, navodi se u izveštaju, pozivajući se na podatke koji pokazuju da milenijalci čine oko četvrtine američke populacije, ali drže samo 3% bogatstva. Bumeri su u tom dobu imali 21% bogatstva.

Studija je sugerisala da bi populistički izazov mejnstrim politike „establišmenta“ zapravo mogao pomoći u poboljšanju demokratskog angažovanja, šokirajući umerene stranke i lidere da preokrenu propadanje.

Kembridžov Centar za budućnost demokratije uradio je istraživanje od 4,8 miliona ispitanika prikupljenih u 160 zemalja između 1973. i 2020. godine.