Istraživanje: kokain i ekstazi manje štetni od alkohola i duvana

Trenutna razlika između legalnih i ilegalnih supstanci se ne zasniva na nedvosmislenim farmaceutskim istraživanjima, već velikim delom na istorijskim i kuluturološkim presedanima.

Piše: Vugl (redakcija@vugl.rs)

Izvor: Mixmag // Foto: Pixabay

 

Izveštaj „Globalne komisije za politiku prema drogama“ pokazao je da su psihoaktivne supstance, kao što su ekstazi i kokain, manje štetne za pojedinca od duvana i alkohola.

Tim rezultatom se poziva na reklasifikaciju određenih droga koje se smatraju visoko rizičnim.

Naime, ova organizacija se sastoji od 14 bivših zvaničnika vlade. Oni su osudili „neusklađenost i nedoslednost“ oštrih zakona o drogama koji su zasnovani na „nepouzdanim i naučno sumnjivim“ metodama koje samovoljno kažnjavaju upotrebu nekih supstanci strožije od drugih.

Grupa je takođe otkrila da „trenutna razlika između legalnih i ilegalnih supstanci se ne zasniva na nedvosmislenim farmaceutskim istraživanjima, već velikim delom na istorijskim i kuluturološkim presedanima“.

 

U izveštaju se dodaje da „je to izobličena teza koja nabija moralnu percepciju o ‘dobrim i zlim’ razlikama između legalnih i ilegalnih supstanci“.

Oni pozivaju vlade da razmotre klasifikaciju psihoaktivnih supstanci.

Studija iz 2010. godine pokazuje da je alkohol na samom vrhu liste po štetnosti, nadmašujući heroin i krek. U istom tom istraživanju, duvan je viši po štetnosti od ketamina i meferdona.

Najčistiji primer su LSD i ekstazi, koji su prikazani kao najmanje štetne supstanci, ali su u mnogim zemljama okarakterisane kao najopasnije.

Kako bi se ova stigmatizacija zaustavila, Komisija nalaže vladama da „povedu računa o racionalnijem implementiranju politike kontrole i regulisanja psihoaktivnih susptanci“.