Influenseri pod uticajem

Voajeristička priroda društvenih mreža dovela je do novog zanimanja – influensera, od kojih su neki postali superstarovi. Globalne studije pokazuju da se na oglašavanje preko influensera troši osam i po milijardi dolara godišnje. Međutim, velikim kompanijama je dosta megainfluensera i sve više se okreću mikro i nano influenserima.

Piše: Vugl (redakcija@vugl.rs)

Izvori: Business Insider, The Wall Street Journal, The Atlantic // Foto: Pixabay

U maju ove godine, Kajli Džener predstavila je liniju kozmetike za negu i čišćenje lica, snimivši samu sebe. Video je trebalo da bude reklama, ali ispao je skandal: Kajli se umiva sredstvom za uklanjanje šminke, pljusne se vodom dva puta i briše lice peškirom. Iako je koristila Snepčet filter, nije dobro pazila: količina šminke koja je ostala na peškiru bila je vrlo vidljiva. Usledila je gomila reakcija i komentara ne samo gledalaca nego i onih koji su se prevarili i zapravo kupili proizvod koji im je Kajli Džener preporučila. Ovo je samo jedan primer u moru mnogih koje u poslednje vreme gledamo, a pokazuju kako veliki influenseri sve više gube kredibilitet

 

 

„Niko te nije pitao kako neguješ kožu“, naslov je koji u svom redovnom njuzleteru koristi The Hustle u priči o padu megainfluensera. Poslednjih godina, kaže tekst, voajerizam društvenih mreža doveo je do porasta samobrendiranih Instagram persona koje nam drže predavanja o svojim naizgled ležernim modnim kombinacijama i neograničenim budžetima za putovanja.

O ovom fenomenu sve više pišu vodeći svetski ekonomski mediji, kao što su Business Insider i The Wall Street Journal. Oni fascinaciju društva influenserima porede sa kultovima, s obzirom na pažnju masa koju megainfluenseri dobijaju i slepu poslušnost sa kojom primaju preporuke od njih.

Prema okvirnim procenama, kompanije globalno godišnje ulažu neverovatnih osam i po milijardi dolara na influenserski marketing.

Tu dolazimo do prvog problema – koliko je pravih pratilaca, a koliko botova kad pogledamo milionske brojeve pratilaca na profilima megainfluensera?

Koliko god da mislimo kako je praksa kupovine pratilaca izumrla, ona je vrlo živa i zdrava, a prema navodima CNBC-a iz jula ove godine, naročito veliki influenseri koriste ovu metodu da bi ostavili utisak da su još uticajniji nego što već jesu. Kompanija za digitalnu bezbednost fokusirana na digitalni marketing, Cheq, izračunala je da su oglašivači zbog ovakvih prevarnih radnji samo u ovoj godini već izgubili 1,3 milijarde dolara. Studiju ove organizacije uradio je, inače, Roberto Kavazos, profesor ekonomije na Univerzitetu u Baltimoru.

Kolika je zapravo moć influensera? To je teško proceniti jer je gotovo nemoguće ispratiti direktne efekte bilo koje reklamne kampanje na prodaju određenog proizvoda. Znamo da su pojedini oglašivači frustriurani lažiranim brojkama o efektima kampanja koje dobijaju od influensera, ali i niskim ROI performansama (return of investment – parametar koji bi trebalo da pokaže koliko se novac uložen u influensera isplatio kroz prodaju proizvoda). Istovremeno, Mobile Marketer donosi podatke o padu poverenja publike u megainfluensere i istorijskom minimumu njihovog uticaja, ako je suditi po broju lajkova. The Wall Street Journal piše o megainfluenserima koji nam govore šta da kupimo, dok se brendovi pitaju da li iko sluša.

Da sve bude još zanimljivije, Fejsbuk i Instagram najavljuju „sakrivanje lajkova“, što bi mogao da bude nož u srce megainfluenserima.

 

Kad nešto mega propada, profitiraju mikro i nano.

U prevodu: nazad u niše. Kao odgovor na zahteve potrošača za autentičnim prikazima proizvoda, neki brendovi vraćaju se starim dobrim recenzijama onih koji su već kupili nešto. Lanac za prodaju odeće Banana Republic od nedavno na Instagramu objavljuje samo fotografije pravih kupaca u odeći koju su pazarili, dok im zauzvrat daje gift cartice u vrednosti od 150 dolara.

Takođe, primetan je još jedan trend: brendovi se povezuju sa konsultantima koji su profesionalci u oblastima povezanim sa njihovim proizvodima i tako stvaraju mikro i nanoinfluensere, koji efikasnije dopiru do potencijalnih kupaca i ulivaju više poverenja. Na primer, kozmetičke kuće angažuju biohemičarke koje na Jutjubu snimaju iskrene recenzije proizvoda.