Imperija uzvraća udarac: Fejsbuk objavljuje rat ekstremnim desničarima

Nalozi koji su bili povezani sa pejdževima i grupama za promociju rasizma su izbrisani.

Demonstracije
Foto: Pixabay

Izvor: The Verge

Iz Fejsbuk kompanije su pratili kontroverzne korisničke naloge i reagovali kad su se pojavile objave u kojima se pozivaju ljudi da učestvuju u protestima koji se dešavaju u Sjedinjenim Američkim Državama. Neki od njih su se spremali doći na naoružani na demonstracije.

Sa Fejsbuka je uklonjeno blizu 200 korisničkih naloga povezanih sa grupama koje promovišu ideju belačke superiornosti, budući da su najveću društvenu mrežu sveta koristili za mobilizaciju istomišljenika kako bi učestvovali u policijskim protestima protiv policijskog nasilja usmerenog prema crncima.

Sporni korisnički nalozi bili su povezani sa dve grupe koje je Fejsbuk obrisao sa svoje platforme: Proud Boys i American Guard.


VIDI NA VUGLU:

Podkast Vuglanje: Prokleta je Amerika…

Slučaj “Desanka”: Pranje ruku od prljavih knjiga


Protesti zbog ubistva Džordža Flojda nastavljeni su tokom vikenda širom SAD-a. Protiv policajca Dereka Čovina podignuta je optužnica u kojoj se tereti za ubistvo. Ostali policajci prisutni tokom tog zločina takođe su otpušteni i optuženi kao saučesnici.

Prošle nedelje iz Fejsbuka je stigla najava kako će ograničiti delovanje grupa i pejdževa koje poseduju izraz boogaloo, kojeg inače koriste pojedine ekstremno desničarske grupacije kako bi opisale navodno nadolazeći drugi američki građanski rat. Takve grupe će se pojavljivati niže u rezultatima pretrage i neće biti preporučivane korisnicima.