Glumci i glumice na Dorćolu vikali: „Ne mogu da dišem!”

„Ne mogu da dišem”, jedina je rečenica koja se mogla čuti od glumaca i glumica koji su tačno 8 minuta i 46 sekundi pre toga nepomično stajali na sceni.

Foto: Reflektor teatar

U nedelju, 7.juna, u dvorištu Dorćol Platza, Reflektor teatar prekinuo je događaj povodom početka sezone „Post istina je laž” performansom, a sve što se čulo bilo je: „Ne mogu da dišem.”

Ekipa Reflektor teatra, nezavisne omladinske pozorišne produkcije iz Beograda, privukla je pažnju izvođenjem performansa nastalim povodom slučaja Džordža Flojda, nedavno ubijenim Afroamerikancem.

„Ne mogu da dišem”, jedina je rečenica koja se mogla čuti od glumaca i glumica koji su tačno 8 minuta i 46 sekundi pre toga nepomično stajali na sceni. Reč je o vremenu koje je Džordž Flojd proveo ležeći na betonu, tokom kog mu je jedan od policajaca kolenom pritiskao vrat, što ga je i dovelo do smrti. Ovaj slučaj izazvao je ogromne reakcije, a brojni ožalošćeni i ožalošćene, te borci i borkinje za ljudska prava, iskoristili su 8 minuta i 46 sekundi kao vreme tišine kojom su odali počast Flojdu, kako na komemoraciji u Mineaoplisu tako i na protestima širom sveta.


VIDI NA VUGLU:

Podkast Vuglanje: Prokleta je Amerika…

Imperija uzvraća udarac: Fejsbuk objavljuje rat ekstremnim desničarima


„Nažalost se vekovima, decenijama, godinama dešava rasno zasnovano nasilje, i situacija se ne poboljšava. Moramo da prestanemo da se pravimo da ne postoji problem. Borba za jednakost, međusobno poštovanje i dijalog moraju da budu naša svakodnevica i deo svih nas. Cilj nam je bio da osvestimo ljude o rasno zasnovanom nasilju, nedostatku javne svesti o temi rasizma, kreiranju stereotipa i nasilnom ponašanju”, rekao je Marko Panajotović, direktor Reflektor teatra, povodom održavanja performansa.

Ulazak u sezonu „Post istina je laž”

Performans je odigran tokom događaja koji je Reflektor teatar organizovao kako bi ozvaničio partnerstvo sa Dorćol Platzem, predstavio novi vizuelni identitet, ali i najavio početak sezone „Post istina je laž”. Njemu su prisustvovali bliski saradnici i saradnice, ali i publika ovog pozorišta, dok je za muziku bio zadužen Marko Milošević MKDSL.

Reflektor teatar, nakon brojnih online aktivnosti tokom vanrednog stanja, među prvima kreće sa izvođenjima, koja će se održavati na otvorenoj sceni Dorćol Platza u sledećim terminima:

16. jun u 21h – Predstava Muškarčine
20. jun u 21h – Predstava Sumnjivo lice (svesno stavljena veče pred izbore, da nas podseti na sve, od fantomki do medijske torture)
23. jun u 21h – Predstava Kako ja ovo sinu da objasnim?

Osim junskih, specijalno su najavljena i izvođenja najnovije predstave „Urednik”, koja su na istoj lokacij izakazana za 1, 2. i 3. jul.

Sve informacije o repertoaru, ulaznicama i drugim sadržajima Reflektor teatra mogu da se pronađu na sajtu.