Naravno da se od neznanja rađaju predrasude i stereotipi. Naša redakcija, istini na volju, zaista nije pojma imala ništa o veganima, stoga, nakon lupanja glavom o zid, stupila je u kontakt sa jednim veganom i razbila sve moguće barijere između prave istine i pseudoinformacija.
Foto: Pixabay
Ne možemo da se najedemo od veganske hrane
Ljudi koji nisu upoznati sa veganskom ishranom uglavnom misle da vegani jedu jednostavna i bezlična jela poput salate i da od takve hrane ne može da se zasiti. Istina, od salate se niko najeo, ali veganska ishrana podrazumeva pored kupusa i ostale namirnice/jela poput pasulja, krompira, leblebija, raznih pita, burgera, variva itd.
Ne unose dovoljno proteina
Glavni sinonim za proteine su meso i jaja, ali gledajući nutritivnu vrednost svake celovite namirnice, pa i one prerađene, svaka u sebi sadrži ovaj važan makronutrijent. Tako da se unosi dovoljno proteina, ponekad i previše.
Potrebni su im suplementi
Jedini suplement koji je potreban da se unosi je vitamin B12 jer tog vitamina nema prirodno u biljnoj ishrani. Za stvaranje ovog vitamina su zadužene bakterije koje žive u zemlji, ali sa obzirom da sada živimo u pretežno sterilnim uslovima i da svaku biljku temeljno čistimo, nismo u prilici da ga, poput životinja, unosimo preko hrane.
Veganska ishrana je zdrava
Ono gde se laici najviše čude kako to da vegani jedu brašno, rafinisana ulja i šećer, pomfrit itd. jer misle da vegani jedu isključivo zdravu hranu. Ima osoba koje su prešle na biljnu ishranu radi zdravlja, ali to najčešće nisu vegani jer veganstvo ne podrazumeva samo ishranu, nego i nekorišćenje kože, krzna i kozmetike koja se testira na životinjama.
Veganska ishrana je skupa
Svaka ishrana može biti skupa i jeftina. Sve zavisi gde kupujete i da li proizvod ima sertifikat da je organskog porekla. Veći deo standardnih namirnica se može kupiti u prodavnicama zdrave hrane i na pijacama po veoma pristupačnim cenama.
Željni smo mesa
Uvek se podigne prašina kada ljudi vide veganski burger od pasulja, sojine viršle, sejtan kobasice i postavlja se pitanje „zašto se kopira hrana koja se pravi od mesa“ i zašto koristimo ista imena za takva jela. Burger, viršle i kobasice su samo jasan oblik hrane i nije rezervisan isključivo za meso. Što se tiče kopiranja ukusa, vegani se često nisu odrekli životinjskih namirnica jer ne vole ukus mesa. Štaviše, većina je obožavala razne mesne proizvode, ali su rešili da ne učestvuju u eksploatisanju i ubijanju životinja. A i za veći deo ukusa mesa u većini oblika, odgovorni su začini.
Vegani varaju da su vegani
Sa obzirom da ljudi imaju predrasudu da vegani jedu samo kupus i slične namirnice koje ne mogu da zasite, misle da potajno jedu meso, jaja i mlečne proizvode jer je teško biti vegan. Ali osoba koja jede životinjske namirnice na veganskoj ishrani nije vegan nego tzv. fleksitarijanac. Ali ako jede tajno, a izjašnjava se kao vegan, onda je sasvim jasno da to nije. Veganska ishrana uglavnom je raznovrsna i nema nikakve potrebe za varanjem. A i ne doživljavamo to kao odricanje.
Svi vegani su agresivni
Činjenica jeste da postoje vegani koji su militantni. Njih ćete prve primetiti i izgubićete želju da saznate nešto više. Žao nam je zbog toga. Većina zajednice je zapravo vrlo predusretljiva, ljubazna i trudi se da bude konstruktivna i puna razumevanja.
Vegani su slabi i bolesni
Kada su u pitanju neke genetske bolesti, one su jednako zastupljene kod vegana i nevegana, ali se često kod nevegana ispolje ranije ili intenzivnije. Takođe, vegani uglavnom mnogo više paze šta ne jedu (pošto bezmalo u svemu ima nekih neveganskih sastojaka), pa samim tim paze i šta jedu. Ukoliko samo izbacite sve namirnice životinjskog porekla iz svoje sadašnje ishrane, verovatno ćete završiti slabi i bolesni jer će vam se ishrana svesti na brašno, šećer i ulje. Ipak, ako se novom režimu života i ishrane pristupi sa onoliko obzira koliko to život zaslužuje, sigurno nećete biti ni slabi, ni bolesni. Naprotiv, imaćete manje šanse da se kod vas razviju mnoga oboljenja koja su tipična za ishranu bogatu npr. crvenim mesom.
*ime autora poznato redakciji