Epl i Gugl uvode aplikaciju za procenu rizika od Korone

Tim koji je razvio švajcarsku aplikaciju za praćenje konro virusa kaže da je postao prvi koji je lansirao proizvod koji uključuje tehnologiju koju pružaju Epl i Gugl.

Piše: Vugl (redakcija@vugl.rs)

Izvor: BBC News // Foto: Pixabay

 

Pripadnici švajcarske vojske, bolnički radnici i državni službenici sada mogu instalirati aplikaciju SwissCovid uoči planiranog šireg uvođenja.

Tehnološke kompanije Epl i Gugl su predstavile dugo očekivanu tehnologiju za automatsko obaveštavanje ljudi ako su možda bili izloženi novom koronavirusu, putem aplikacije za pametne mobilne telefone.

Softver putem blutut bežične tehnologije treba da utvrdi kada je neko ko je instalirao aplikaciju na telefonu proveo vreme u blizini drugog korisnika aplikacije koji je kasnije pozitivno testiran na koronavirus. Kompanije su navele da 22 zemlje i nekoliko saveznih američkih država već planiraju da razviju aplikacije za mobilne telefone uz pomoć njihovog softvera. Mnoge države su do sada pokušale, uglavnom neuspešno, da razviju sopstvene aplikacije za pametne telefone radi borbe protiv pandemije koronavirusa.

Međutim, brojne takve aplikacije imale su tehničke probleme na telefonima kompanije Epl i onima sa operativnim sistemom Android, i nisu bile široko prihvaćene. Te aplikacije su često koristile GPS za praćenje lokacije ljudi, što je u novom sredstvu Epla i Gugla zabranjeno zbog privatnosti i sumnji u preciznost tako dobijenih podataka.

Države kao što je Nemačka i savezne američke države Alabama i Južna Karolina čekale su zajedničku aplikaciju Epla i Gugla, dok su druge zemlje navele da će predviđena ograničenja u vezi s privatnošću korisnika biti prepreka pošto zdravstveni radnici neće imati pristup podacima.

Epl i Gugl su naveli da ne pokušavaju da zamene praćenje kontakata, stub u procesu kontrole zaraze koji podrazumeva da obučeni zdravstveni radnici nalaze ljude koji su možda bili izloženi infekciji. Dva tehnološka giganta su dodala da njihov automatski sistem „obaveštavanja o izloženosti“ može da spreči širenje koronavirusa putem prenosilaca koji dolaze u kontakt s nepoznatima, a još nemaju simptome.