„Džoker“ je izdaja mentalno obolelih ljudi

Poznati reditelj Dejvid Finčer opisao je film „Džoker“ od Toda Filipsa kao „izdaju“ mentalno obolelih ljudi.

Foto: Youtube Printscreen

Izvor: Guardian

U intervjuu za Daily Telegraph, Finčer je pričao o Džokerovom iznenađujućem uspehu na blagajnama.

Rekavši da studiji „ne žele ništa na čemu ne mogu zaraditi milijardu dolara“, takođe je predložio da povremeno „rizičan“ materijal može da dobije podršku ako postoje čvrsti prethodni dokazi o komercijalnom potencijalu.

Uprkos primeru Mračnog viteza – koji je sličan ovom filmu po svom tamnom tonu  – Finčer je sugerisao da bi se Džoker, bez svojih očiglednih aluzija na klasične filmove Martina Skorsezea iz sedamdesetih i osamdesetih, mučio da se digne sa zemlje.

„Mislim da niko ne bi pogledao taj materijal i pomislio: ‘Da, hajde da uzmemo glavne likove iz ‘Taksiste’ i ‘Kralja komedije’ i da ih povežemo, a zatim da ljude uhvatimo u zamku u izdaji mentalno obolelih, i da iz svega toga izvučemo milijardu dolara.’“, rekao je Finčer.

Džoker, koga tumači Hoakin Finiks, koji je dobio Oskar za tu ulogu, kritikovan je zbog „održavanja štetnih stereotipa u karakterizaciji svoje centralne ličnosti, Artura Fleka, kao psihijatrijskog pacijenta koji postaje nasilan nakon prestanka uzimanja lekova“.

Medicinske stručnjakinje Mina Husein i Anabel Driskol rekle da ovaj film „ne samo da pogrešno informiše, već i dodatno pojačava stigmu i strah“.

Suprotno tome, međutim, filmski stvaralac i aktivista za invalidnost Džastin Edgar pohvalio je Džokera kao „klasika bioskopa o invaliditetu, film koji uzima povezuje sa životom autsajdera“.


Vugl je svojevremeno dosta pisao o Džokeru:

Ne, „Džoker“ nije revolucionaran film

Džoker prodire u samo srce ljudske tame

Fenomen Džoker: Zašto ga toliko volimo?