Drage mame i tate, milenijalci zarađuju manje od vas i to se neće promeniti

Milenijalci danas zarađuju manje nego što im je potrebno za osnovne uslove za život kao što su: stanarina, osiguranje, zdravstvena usluga, hrana i fakultet.

Piše: Vugl (redakcija@vugl.rs)

Izvor: GQ Magazine // Foto: Pixabay

Već duže vreme postoji ogroman jaz između generacija u svemu, pa tako i novačnim prihodima. Samo u 2017. godini, tri najbogatija čoveka na svetu: Bil Gejts, Džef Bezos i Voren Bafet su posedovali 245 milijardi dolara, odnosno tri milijarde puta više nego 160 miliona ljudi u čitavim Sjedinjenim Američkim Državama. I njihova zarada je za ove dve poslednje godine samo rasla.

Sa druge strane, milenijalci nisu uopšte dobro plaćeni. U oktobru je objavljeno istraživanje koje je navelo da milenijalci zarađuju za 20 odsto manje nego bejbi bumeri u njihovim godinama. Situaciju pogoršava to što su milenijalci čak više obrazovani nego što su oni, budući da 40 odsto milenijalca poseduje diplomu visokog obrazovanja, dok je samo 25 odsto bejbi bumera to u njihovim godinama imalo.

U 2017. godini, „Young Invicibles“ su saopštili da milenijalci zarađuju 10.000 dolara manje u proseku od bumer generacije.

Na neki način, cela ta priča je i povezana sa svetskom ekonomskom krizom iz 2008. godine. Mlade porodice širom Amerike su bile na udaru, jer su poslovi postali slabo plaćeni. Ekonomija se od tada tehnički oporavila, međutim milenijalci danas zarađuju manje nego što im je potrebno za osnovne uslove za život kao što su: stanarina, osiguranje, zdravstvena usluga, hrana i fakultet.

I to je jedan od razloga za frustraciju milenijalaca i Generacije Z prema bumerima, koji su smislili cinični mim „OK boomer“. To se više svodi na reakciju na njihovo sveopšte pametovanje o svemu.

Jedan osamnaestogodišnjak je za „The New York Times“ rekao: „Nije ovo usmereno prema celoj njihovoj generaciji, već prema prevaziđenim poltiičkim figurama koje pokušavaju da vode naše živote.“

Postoji takođe i reakcija na „Millenials Have Killed X“.

The New York Post“ je objavio tekst pod nazivom „How millenials have killed the Manhattan power lunch“.

Međutim, Emili Kirkpatrik upravo iz te redakcije na Tviteru napisala da njihova generacija nema duge, alkoholisane obroke po resotaranima, budući da štede, da ne jedu napolju, jer znaju da na taj način se nikada neće penzionisati.