Dogodine u Ivanjici

Ko proganja Nušića u 21. veku?

Uz bogat debatni program,“drugo, a deseto” izdanje festivala komedije Nušićijada održano je u Ivanjici i Beogradu od 23. do 25. avgusta. Nušićijadu pod sloganom “Prognana, a slobodna” organizovala su udruženja KudeS i Novi Optimizam. Lokalne vlasti u Ivanjici su prošle godine isključile KudeS iz organizacije festivala. Tradicionalna „Nušićijada“ održana je od 22. do 25. avgusta u Ivanjici u režiji lokalne samouprave. Debatnog programa nije bilo, ali je publika zato imala prilike da čuje koncerte OrtodoxCelts-a, Marije Šerifović i Željka Samardžića.

 

Na ovogodišnjoj “Nušićijadi” u organizaciji Opštine Ivanjica publika je tokom tri dana imala prilike da u ivanjičkom Domu kulture, Gradskom parku, na Stadionu FK “Javor”, kao i na drugim javnim lokacijama gleda pozorišne predstave, sluša dnevne i večernje koncerte, ali i poseti nekoliko izložbi i književnih večeri. Programe je videlo oko 100.000 ljudi, navodi se na sajtu festivala.

Paralelno sa desetom, tradicionalnom Nušićijadom, održala se i ona “prognana”: u petak, u beogradskom Dorćol Placu, a zatim i u prigradskom naselju Prilike u Ivanjici, dalje od javnog prostora, na privatnom imanju prijatelja festivala. Pod sloganom “Mentalno razgraničenje” , gerilsko izdanje Nušićijade postavilo je pitanje da li je politička realnost u Srbiji ipak zanimljivija od svake zamislive satire – pisane, izrečene ili nacrtane.

Realnost crnja od satire

U okviru programa “desete, a druge” Nušićijade, posetioci su imali priliku da vide izložbu Dušana Petričića i Predraga Koraksića Corax-a “Karikature od naših života”, kao i da pogledaju kratki film “Karikature od naših života: Corax i Petričić – godinu dana kasnije”.

 

Učesnici debata u petak osvrnuli su se na prošlogodišnje prevremeno zatvaranje izložbe Corax-a i Petričića u beogradskoj opštini Lazarevac, ocenivši da je to bio jedan od “ključnih trenutaka” koji su pomogli formulisanje nezadovoljstva građana i podstakli proteste. Karikaturista Marko Somborac ocenio je da svakodnevnicu u Srbiji nije lako ilustrovati.

 

“Ne samo što su [ljudi iz vlasti] inspirativni nego su i konkurencija”, rekao je karikaturista. “Ne samo da imamo puno materijala nego nekad imamo i teme [koje nije lako obraditi]… Kako ja da obradim temu tetka mi je dala novac za stan i unosio sam ga 23 puta, ili perači prozora padaju svakih 10 sekundi. To ne treba da se dešava, to treba ja da izmišljam”, zaključio je Somborac.

 

Pored Somborca, na festivalu su govorili glavni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk, pisac Marko Vidojković, istoričarka Latinka Perović, glumci Petar Božović i Tihomir Stanić, karikaturisti Dušan Petričić i Marko Somborac, muzičar Dragoljub Đuričić, aktivista Branislav Guta Grubački i humoristi Miodrag Stošić i Zorana Kesić sa redakcijom Njuz.neta reditelj Vojislav Arsić i dramaturškinja Minja Bogavac.

 

“Prognana Nušićijada je pokušaj da spasimo i sačuvamo suštinu festivala koji slavi Nušića, stvarajući prostor da njegova dela žive. Ona su nam možda i potrebnija sada nego kada su bila pisana, Nušić je naš suštinski savremenik”, ocenio je Đuričić.

 

Novina na festivalu je Depo Nove solidarnosti – pokretni muzej, za koji su posetioci mogli da doniraju predmete i zapise koji ih asociraju na solidarnost. Organizatori – UG KudeS i Novi Optimizam, kao organizacije prognane iz svojih gradova, objasnili su da i na ovaj način žele da pozovu na građansku solidarnost.

Ko je prognao Nušićijadu

Prošle godine, ivanjičke vlasti isključile su loklano UG KudeS iz organizacije festivala, koji su do tada osam godina zajednički sprovodili. Udruženje KudeS osnovano je 2009. godine sa ciljem “formalizacije obnove festivala Nušićijada”, koji se održavao 1968-72. godine i primarno se bavilo organizacijom “Nušićijade”.

 

Da više nije dobrodošao kao suorganizator festivala, KudeS je saznao iz direktnog prenosa sednice Skupštine Opštine Ivanjica. Predsednik Opštine Ivanjica Zoran Lazović, pozivajući se na to da manifestacija pripada gradu. Lazović je tada objavio da UG KudeS nema „apsolutno nema nikakve ingerencije više u učešću na Nušićijadi”.

 

“Prognana Nušićijada je pokušaj da spasimo i sačuvamo suštinu festivala koji slavi Nušića, stvarajući prostor da njegova dela žive. Ona su nam možda i potrebnija sada nego kada su bila pisana, Nušić je naš suštinski savremenik”, rekao je Dragoljub Đuričić, koji je uputio reči podrške organizaciji prognane Nušićijade.

 

U junu ove godine, udruženje građana KudeS je uz podršku CRTA sprovelo anketu među građanima Ivanjice. Građani su zamoljeni da ocene važnost festivala za zajednicu, stepen podrške KudeS-u, kao i transparentnost rada lokalne samouprave. Prema rezultatima ankete, 98.8 odsto ispitanika ocenilo je da Nušićijada ne treba da zavisi od volje političkih aktera. Oko 86 odsto građana reklo je da je prošle godine je bilo informisano o izbacivanju Ugruženja građana KudeS iz organizacije festivala. Samo nešto više od 3 odsto navelo je das u bili konsultovani u vezi sa sprovođenjem ovakve odluke. Nešto više od 48 odsto ispitanika navelo je da izbacivanje KudeS-a iz organizacije festivala vide kao “demonstraciju sile i moći lokalne samouprave”.

 

Na slobodnom izdanju festivala u Ivanjici obeleženo je 50 godina od objavljivanja “Filosofije palanke” Radomira Konstantinovića, u piščevoj kući u Ivanjici. Glumac Milan Lane Gutović ocenio je da Nušićijada proživljava filosofiju planake i to baš u Ivanjici 50 godina kasnije, zato što Ivanjica jeste palanka. “Da se nešto izmenilo, vi ne biste bili proterani”, istakao je Gutović.

 

„U 21. veku, imati dve Nušićijade. Strašno“, napisala je na Fejsbuk stranici slobodne Nušićijade jedna korisnica.