Da li će milenijalci postati konzervativniji u starijim godinama

„Fox News“ obožava da ponavlja navodni Čerčilov citat da „ako nisi liberal sa 25, nemaš srce, ali ako nisi konzervativac sa 35, nemaš mozak“. Taj citat, naravno, nije tačan, jer on to nikada nije izgovorio.

Piše: Vugl (redakcija@vugl.rs)

Izvor: Inside Hook // Foto: Pixabay

 

Dabome da postoje generacijske razlike u pogledima na svet, ali pravo pitanje je da li se politički pogledi menjaju kroz godine, odnosno da li će milenijalci opstati na svojim uverenjima i neće postati konzervativniji kako budu starili?

U rezultatima istraživanja „Generacijski jaz u američkoj politici“, odgovor je bio iznenađujuć. Ne, milenijaci neće postati konzervativniji u starijim godinama.

 

„Od imigracijskog pitanja, preko vladajuće politike, do kontrolisanja obima vlasti, dve mlađe generacije, milenijalci i Generacija X, razlikuju se od svojih prethodnika. Po mnogim pitanjima, milenijalci nastavljaju da imaju duboku, ali i sve veću liberalnu percepciju“, piše u izveštaju.

Primera radi, generacijska razlika je u tome što je za prvih godinu dana svog rada Barak Obama imao 64 odsto podrške, dok Tramp ima samo 27 odsto.

Sa druge strane, 65 odsto bejbi bumera je podržavalo poteze Džordža Buša Mlađeg, pogotovo nakon terorističkog napada na Bliznakinje.

Međutim, istraživanje je pokazalo da milenijalci najviše podržavaju istopolne brakove. Više od polovine (52%) veruje da rasna diskriminacija je „barijera za progres Afroamerikanaca“.

Njih 77 odsto kaže da je dobra diplomatija siguran put ka miru. Međutim, 2006. godine ista ta grupa je rekla da je dobra diplomatija i vojna snaga jednako bitna za očuvanje mira.

Davne 2004. godine, mnogi milenijalci su bili mešavina konzervativaca i liberala (49 odsto), dok već u 2017. godini, ta brojka je pala na 31 procenat, dok su pripadnici sa slobodoumnijim pogledom na svet porasli sa 41 na 57 odsto.

 

Ipak, milenijalci su i generacija koja ne veruje toliko u Boga. Od 2011. godine do 2017. taj procenat je spao sa 42 odsto na 29.

No, 2007. godine 68 procenata pripadnika te generacije se izjasnilo da „bi vlada trebalo da daje više usluga“. Ova brojka, nakon deset godina, je opala na 57 odsto, ali je i dalje poprilično jaka.

Opet, milenijalci u Americi u jednoj stvari prate svoje prethodnike. Njih 47 odsto smatra da bi Amerikanci trebalo da imaju pravo za posedovanje oružja, dok je 2007. godine to reklo samo 27 procenata.

Potreba za pomoći od države je smanjena, ali je podrška za istopolone brakove, legalizaciju marihuane i pravo na abortus povećana.

Prema svemu sudeći, ovi pogledi će biti ustaljeni i nakon 40. godine