Četvrtina milenijalaca u Francuskoj ne zna za Holokaust

„Legitimizacija neonacizma u kombinaciji nedostatka znanja o Holokaust, u Francuskoj ili bilo gde, može da ima ozbiljne posledice.“

Piše: Vugl (redakcija@vugl.rs)

Izvor: The Jerusalem Post // Foto: Pixabay

 

Nedavno istraživanje, sprovedeno na Konferenciji za jevrejska materijalna potraživanja od Nemačke, otkrilo je da 25% milenijalaca u Francuskoj nije čulo ili barem misli da nije čulo za Holokaust.

Istraživanje, koje je objavljeno u sredu pre 75. godišnjice oslobođenja Aušvica, naglasilo je i želju i potrebu za edukacijom o Holokaustu. To je bilo četvrto istraživanje sprovedeno na Konferenciji za potraživanja u poslednjim mesecima, dok su druga sprovedena u SAD, Kanadi i Austriji.

„Nema sumnje da smo dostigli tu tačku, jer se u školama raznih država zaista malo uči u Holokaustu. Edukacija bi trebalo da bude implementirana mnogo dublje i kompleksnije širom sveta“, istakao je Šlomo Gur, potpredsednik Konferencije za potraživanje.

 

On je izrazio duboku zabrinutost da „više od pola ispitanih (52%) misli da Holokaust može ponovo da se dogodi u Evropi“.

Prema ovom istraživanju, 36% građana Francuske je reklo da bi Holokaust mogao da se dogodi i u Sjedinjenim Američkim Država, dok je prethodno istraživanje u Austriji pokazalo da njihovih 47% ispitanih smatra da nešto slično može da se dogodi u SAD.

„Legitimizacija neonacizma u kombinaciji nedostatka znanja o Holokaust, u Francuskoj ili bilo gde, može da ima ozbiljne posledice“, upozorava Gur, pa dodaje: „Toliki procenat mišljenja da Holokaust može da se ponovi je veoma opasan.“

Na pitanje šta može da se učini po ovom pitanju, Gur je odgovorio da „uporna borba protiv antisemitističkih pokreta bi ogolila neonacizam“.

„Ovo je pokazalo da su antisemitistički pogledi postali legitimni. Taj trend prihvatanja takve percepcije daju podsticaj porastu neonacizma“, rekao je on.

 

On kaže da se često seti pesme Martina Nimelera „Prvo su došli…“.

„Ova pesma je aktuelnija nego ikada jer me ova tišina veoma plaši. Moramo da edukujemo mlade o Holokaustu, da bi to bilo konstatno na umu i savesti“, zaključio je.