Aplikacija „TikTok“ tajno preuzima sve vaše podatke o životu

„Ova naizgled benigna aplikacija ima veliku cenu“

Piše: Vugl (redakcija@vugl.rs)

IzvorCNET // Foto:

 

„TikTok“, aplikacija stvorena za pravljenje luckastih snimaka od petnaestak sekundi, je ilegalno i tajno slala podatke o korisnicima Kini, prema navodima federalnog suda Kalifornije.

Zvaničnici su optužili kompaniju i njenu otac firmu „ByteDance“ da uzimaju lične podatke, snimke koji su u „draftu“ bez ikakvog konteksta, i time zašli u privatnost. Taj čin zapravo podiže nivou zabrinutosti da „TikTok“ može da bude upotrebljen za identifikovanje, profilisanje i praćenje korisnika u Sjedinjenim Američkim Državama.

Naime, kompanija benefitira od ovakvih aktivnosti jer ona koristi sve ovo da bi mogla da targetira ciljanu publiku mnogo lakše.

 

„Ova naizgled benigna aplikacija ima veliku cenu“, navodi se u izveštaju.

Sve ove optužbe upućene popularnoj aplikaciji za kratke snimke jeste čist primerak na koji nivo je podignut nivo opreznosti oko nje. Američka vlada je takođe istakla da je ova platforma veoma rizična.

Misti Hong, studentkinja iz Kalifornije, tuži „ByteDance“, „TikTok“ i „Musical.ly“, zbog kršenja zakona o prevarama na kompjuteru.

„TikTok“ snimci su veoma često prikazuju ljudska lika u punom sjaju, dozvoljavajući kompjuteru da prikupi biometrijske podatke. U trenutku kada korisnik klikne „next“, snimci se prosleđuju na raznorazne domene bez njihovog znanja. Ovo se dešava i pre nego što korisnik uopšte hoće da sačuva ili postavi ovaj video-snimak.

Hong je skinula „TikTok“ u martu ili aprilu 2019. godine, ali nikada nije napravila nalog. Mesecima kasnije, otkrila je da je „TikTok“ to uradio umesto nje. Ona je navodno napravila pet ili šest snimaka, koristeći ovu aplikaciju, ali ih nikada nije sačuvala ili objavila. Opet, „TikTok“ je pod velom tajne preuzeo te snimke i podatke bez njenog znanja i poslao ih na raznorazne servere u Kini.

„TikTok“ je sakupio gomilu podataka o svojim korisnicima, uključujući njihove informacije iz telefona, sa društvenih mrežama, mejlova, IP adresa, lokacija i svega ostalog čega su mogli da se ugrabe.

Kompanija, naime, koristi razne taktike za prikupljanje poverljivh i privatnih podataka. Čak i kada se aplikacija ugasi, ona i dalje rovari po vašem životu.


Podsetnika radi, Vugl je već pisao o kontroverznosti ove aplikacije.