„TikTok“: aplikacija zbog koje Zakerberg ne spava mirno

Mark Zakerberg uopšte nije srećan zbog uspona i poprilične dominacije ove društvene platforme. Fejsbuk je pokušao da ih kupi, ali mu nije uspelo, pa je napravio sličan proizvod „Lasso“, ali mu ni to nije pošlo za rukom.

Piše: Vugl (redakcija@vugl.rs)

Izvor: Vox // Foto: Youtube Printscreen (Infotainally)

 

Samo u jednoj godini, kineska kompanija „TikTok“ postala je omiljena zezalica za Generaciju Z, ali i predmet skepticizma za političare.

 

Naime, „TikTok“ se pojavio u Sjedinjenim Državama tek u avgustu 2018. godine, ali je već postao definišuća društvena mreža mlađe generacije.

Aplikaciju, nekada znanu kao „Musical.ly“, kupila je pekinška internet kompanija „ByteDance“ u 2017. godini. Za jako kratko vreme „Musical.ly“ se transformisao u „TikTok“ što je više ličilo na „Vine“: mesto za uvrnuti humor, mimove i ironične šale. Za tako kratko vreme, platforma je stvorirla tone novopečenih zabavljača, komedijaša, pevača, igrača, glumaca i čega sve još, postajući tako glavna atrakcija za srednjoškolce.

Međutim, kompanija je naišla na veoma osetljivo polje upravo zbog toga što je koriste mladi maloletnici. Samo u februaru 2019. godine, platila je rekordnu kaznu od 5,7 miliona dolara za ilegalno prikupljanje podataka ispod 13 godina.

U Pekingu je takođe se našla pod lupom javnosti. „TikTok“ je bio optužen za cenzurisanje „pro-Hong Kong“ snimke, kao i da je u Turskoj zabranio LGBTQ sadržaj. „TikTok“ se trenutno nalazi i pod istragom Odbora za stranja ulaganja u Sjednjenim Američkim Državam, što znači da je ocenjeno da je ova aplikacija pretnja za građane ove države.

Mark Zakerberg uopšte nije srećan zbog uspona i poprilične dominacije ove društvene platforme. Fejsbuk je pokušao da ih kupi, ali mu nije uspelo, pa je napravio sličan proizvod „Lasso“, ali mu ni to nije pošlo za rukom. Dakle, u pitanju je aplikacija koju tinejdžeri obožavaju, dok ostatak sveta je negoduje, što samo govori o njenoj neizvesnoj i nepredvidljivoj budućnosti.