„Mastercard“ pomaže transrodnim i ne-binarnim osobama

Gej, lezbijke, biseksualci, transrodne i ne-binarne osobe nailaze na velike diskriminacije u finansijskom smislu.

Piše: Vugl (redakcija@vugl.rs)

Izvor: The New York Times // Foto: Pixabay

 

Za transrodne i ne-binarne ljude plaćanje karticom, koje nosi ime koje se ne slaže sa njihovim izgledom, počinje da bude veoma stresno. Takva situacija može da izraste u skandal i konflikt, praveći od jedne obične kupovine – bojno polje. Međutim, uskoro će neke banke iz „Mastercard“ mreže omogućiti svojim klijentima da koriste izabrana imena na platnim karticama – iako ih zakonski nisu promenili.

„Mastercard“ će postati prva institucija koja se odlučila na takav potez.

Ova inicijativa podiže nivo svesnosti o potrebama transrodnih i ne-binarnih ljudi.

„„Mastercard“ ne želi da se njihovi korisnici osećaju nesigurno ili zabrinuto oko potencijalne diskriminacije kada koriste kartice“, rekla je Šeril Girin, izvršna potpredsednica za marketing i komunikaciju u toj kompaniji.

 

Gej, lezbijke, biseksualci, transrodne i ne-binarne osobe nailaze na velike diskriminacije u finansijskom smislu. Studija, rađena na Univerzitetu u Ajovi, kaže da istopolni parovi mnogo ređe dobijaju pravo na hipoteku.

„Fokusirani smo na njihovo uključenje. Ako bilo koja zajednica ima bolnu tačku, mi želimo da pomognemo po tom pitanju“, kaže sagovornica za „The New York Times“.

Ona kaže da „će ljudi na nalozima za kartice koristiti svoja prava i zvanična imena“.

„Ali na karticama nema potrebe da piše to ime, stoga će korisnicima biti dozvoljeno da biraju kakvo god ime žele. Njihova prava imena ostaju samo na nalozima, odnosno „u senci“, ističe ona.

Ranije je bilo primera gde su banke pokušavale da naprave nekakave kompromisne situacije, gde bi to „novo“ ime stajalo kao srednje, ali ovo je prvi put da neko otvoreno daje ovakvu vrstu slobode.

 

Istraživanje iz 2015. godine, koje je sprovela organizacija „National Center for Transgender Equality“, pokazalo je da trećina transrodnih osoba trpi nasilje zbog odbijanja usluga, nakon pokazivanja svojih identifikacionih kartica sa imenom ili rodom, koje se ne poklapaju sa njihovim izgledom.

Inače, oko jedan i po milion građana Sjedinjenih Država se identifikuje kao transrodna osoba.

Don Enis, novinarka i voditeljka podkasta koja se izjašnjava kao transrodna žena, kaže da „svakodnevna interakcija može biti veoma naporna za transrodne osobe“.

„Imati karticu sa izabranim imenom može da pomogne“, rekla je ona.

Ona se priseća da je imala neprijatnu situaciju prilikom čekiranja u hotel.

 

„Shvatite da je vaš život ono što piše na kartici“, ističe, pa dodaje da je „zvanično i promenila ime, ali da to ne može svako jer je skup i složen proces.“

Istraživanje takođe navodi da trećina transrodnih osoba nije promenila svoje ime upravo zbog finansijskih razloga.

U svakom slučaju, korisnici „Mastercard“ kartice će moći na područiju Sjedinjenih Američkih Država da koriste svoja izabrana imena na platnim karticama.