„Apple“ će biti prisiljen da koristi isti kabl kao i svi drugi uređaji

Najbolji kandidat koji će biti „punjač za sve“ je USB-C. Veoma popularni priključak koji se pojavio tokom 2014. godine.

Piše: Vugl (redakcija@vugl.rs)

Izvor: Sun // Foto: Pixabay

 

Kompanija „Apple“ bi mogla da bude primorana da svoj „iPhone“ kabl bude ponovo promenjen zbog novih pravila. Tehnološki gigant bi morao da ih prebaci na USB-C kablove i da svoj veoma popularni „Lighting connector“ zakopa zauvek.

Evropski parlament trenutno debatuje da li da svi mobilni uređaji imaju jedan zajednički punjač. Doduše, „Apple“ bi morao to da uradi samo u zemljama koje su članice Evropske unije. Međutim, kompanija bi se verovatno onda odlučila da to učini i Sjedinjenim Američkim Državama, ali u ostatku sveta.

 

Ova odluka će tek ići na glasanje, ali se datum toga još ne zna. Ipak, ona bi mogla da sve stare „iPhone“ kablove učini beskorisnim, ukoliko korisnici buduće modele.

Naime, ovaj kabl je već treći po redu za 13 godina. Od 2012. godine se prebacio na poslednji, koji je i dalje u upotrebi.

Iz Evropske unije stiže objašnjenje da „to rade zbog redukovanja potrošnje struje“.

„Ali i da učine život korisnika lakšim, tako da bi svi ljudi mogli da pune svoje mobilne telefone sa istim priključkom. Zajednički punjač bi trebalo da bude za sve mobilne telefone, tablete, „e-book“ čitače i ostale prenosive uređeje“, rečeno je u saopštenju.

Ako bi to stupilo na snagu, „Apple“ bi zagarantovano to uradio za svetsko tržište, izbegavajući pravljenje posebnih modela za one koji nisu članice Evropske unije.

Najbolji kandidat koji će biti „punjač za sve“ je USB-C. Veoma popularni priključak koji se pojavio tokom 2014. godine.

Međutim, mora se reći da je „Apple“ implementirao na pojedinim svojim uređajima USB-C priključak. Takođe, postoje glasine da će sledeći „iPhone 12“ imati USB-C priljučak.

 

Ali iz kompanije „Apple“ su rekli da to i nije baš najbolje odluka.

„Takve regulative ne ohrabruju inovaciju, već je usporavaju. Ovakvi predlozi su loši za sve i nepotrebno uznemiravajući za korisnike“, rekli su.