Gladne godine

Anoreksija i bulimija su mentalne bolesti koje spadaju u poremećaje ishrane. I jedna i druga najčešće pogađaju žene – oko jedan odsto devojaka između 13 i 18 godina ima anoreksiju ili bulimiju, a čak tri posto se u nekom periodu života bori sa njihovim simptomima. Anoreksija i bulimija su izlečive, ali nisu bezopasne i mogu biti smrtonosne. Osobe koje se suočavaju sa ovim ozbiljnim mentalnim oboljenjima izuzetno često su predmet ismevanja zasnovanog na predrasudama koje ljudi imaju o naivnosti i jednostavnosti anoreksije i bulimije. Kako izgleda dan jednoj od 30 žena koje znate i kako izgleda borba sa samom sobom, obolelom, za „Vugl“ govori Dunja*, devojka koja se mučila sa anoreksijom, bulimijom i depresijom.

Napomena: Reportaža može biti uznemirujuća za nekoga ko se oporavlja od anoreksije ili bulimije. Lična iskustva sagovornice nikako ne treba interpretirati kao instrukcije.

 

„Bolest je definitivno iza mene, ali i dalje mogu da primetim simptome. Za anoreksiju je specifičan takmičarski aspekt. Na odeljenju, devojke koje se leče žele da pomognu svima da ozdrave, ali u smislu da ne budu bolesni koliko su one. I danas, mnogo godina kasnije, kad upoznam anoreksičnu osobu, osećam se manje vredno nego ona.“ – Dunja

 

*Zbog zaštite identiteta ime sagovornice je promenjeno