U Hag, u Hag, Deneris u Hag!

Deneris je konačno pukla, što se dalo naslutiti. Krenulo je rokanje glavnih likova, što se takođe dalo naslutiti. Ali niko od nas nije mogao da nasluti da će nam jedna epizoda Igre prestola biti okidač za kolektivne traume i asocijacija na ratne zločine.

Razgovarali: Nikola Krstić i Jovana Gligorijević

 

Ova epizoda, kao i sve ostale koje se događaju u Kraljevoj luci, snimana je u Dubrovniku. Dubrovnik su od oktobra 1991. do kraja maja 1992. držale pod opsadom snage JNA i pripadnici Teritorijalne odbrane iz Crne Gore i Trebinja. Dubrovnik, a naročito Stari grad, koji je pod zaštitom Uneska granatirani su za to vreme.

Očekivali smo svašta. Deo ekipe koji je u prošloj epizodi tvrdio da Džejmi ide da pogine sa Sersi, a ne da je ubije, bio je u pravu. Ali više uopšte nije bitno koje u pravu, fizički nam je muka od prizora spaljivanja Dubrovnika, od scena silovanja i pljački i svega što nas podseća na našu ne tako davnu prošlost. Trudili smo se da budemo duhoviti, ali prilično smo sigurni da nam se trauma oseća u glasu.

Jovana je posle odgledane epizode pregledala snimke granatiranja Dubrovnika i čini joj se da je reditelj ove epizode baš u njima pronašao deo inspiracije (što samo dodatno izaziva gađenje). Ostavljamo vam link, pa uporedite sami i javite nam šta mislite.