Pravnice koje smo voleli

Zahvaljujući pop kulturi danas, putem mimova i raznih drugih virala uspevamo da saznamo više o nekim značajnim ženama današnjice do kojih ranije ne bismo došli. Jedna od takvih sigurno je Rut Bejder Ginburg a.k.a. Notorious RBG, koja je uspela da od mirne i povučene uspešne studentkinje prava, postane omiljena sutkinja Vrhovnog suda u SAD-u i simbol borbe za ljudska prava.

Foto: University of Minnesota

Na ovogodišnjem Beldocsu, bilo je mnogo filmova koji su se bavili ženskim pravima, ali dokumentarac koji se u ovoj grupi izdvojio definitvno je RBGKroz lik širom sveta omiljene sutkinje Rut Bejder Ginsburg prikazana nam je borba za ozakonjenje i priznavanje ženskih prava u pravnom sistemu SAD-a. Rut je jedna specifična žena od 85 godina koju obožavaju milenijalsi, pa je zbog svog „badass“ karaktera dobila rep pesmu na SNL-u i mnoge slogane i mimove od kojih je najpoznatiji „You can’t spell the truth without Ruth“ i nalazi se na majicama koje voli da poklanja svojim prijateljima.

Dokumentarac je odličan upravo zbog jezika koji Rut koristi i razume mlade generacije i priča o svojim počecima feminističkog učenja. Njen život je bio žrtvovanje, što je uobičajeno za ovakve žene, ali njena ljubav i podrška koja je dolazila od muža i dece bila izvor snage da se tokom svog života, još počev od fakulteta bori sa raznoraznim mizoginim budalama. Njena strategija „tiha voda breg roni“ pokazala se uspešnom, a opet je uspela da u svakoj prilici pokaže svoj bunt za svako narušavanje sloboda. Samo jednom, Rut je puko film i izgubila je svoju uzdržanost, a to je bilo kad je komentarisala Trampa kao nestabilnog i opasnog. U svakom slučaju, pogledajte film, pa će vam biti jasno kakva je Rut carica o čemu može da posvedoči i njen trener iz teretane dok radi sklekove.

Prošle godine snimljen je i igrani film o Rut On the basis of sex koji vredi pogledati, jer Felisiti Džons, ali i priča koja, iako za nijansu više romantizovana nego što bi trebalo, prikazuje sav haos i neravnopravnost u Americi u jeku drugog talasa feminizma. U ovom filmu možete uhvatiti tek neke crte RBG i njenog odnosa sa porodicom, ali svakako dva sata nije protraćeno.

Iako nam danas deluje normalno da u medijima neko kao što je RBG dobije takvu pažnju, u domaćoj javnosti se ne gleda baš blagonaklono na žene u pravnoj profesiji, a advokatice i sutkinje imaju još mnogo da se bore da bi zauzele mesto koje im znanjem i trudom pripada.

„Žene u pravu danas su mnogobrojne i mogle bismo da kažemo da je to profesija u kojoj je rodna ravnopravnost gotovo dosledno zastupljena. Međutim, u pravosuđu, kao i još nekim profesijama dolazi do feminizacije profesije. To je društvena pojava u kojoj kod određenih profesija možemo primetiti da raste broj žena, a broj muškaraca opada. Ovo, nažalost, ne znači da su žene ravnopravnije nego da u se u iz te profesije povlači novac. I dalje na pozicijama stvarne moći i odlučivanja sede muškarci. I dalje su muškarci ti koji neuporedivo više zarađuju, uz retke izuzetke. Na primer, u Visokom savetu sudstva, koji je najvažnija pravosudna institucija u zemlji, u kom ima devet izabranih članova, samo dve su žene“, kaže za Vugl Milena Vasić, advokatica YUCOM-a koja često govori za medije o stanju ljudskih prava.

Ona primećuje zastupljenost žena pravne profesije u medijima, ali smatra da se njihove izjave, često zloupotrebljavaju, da ima pokušaja da se reči koje izgovore „izvrnu“, što je i sama doživljavala – da njene izjave budu isečene na taj način da im se da skroz drugačiji smisao.

„Što se predstavljanja sudija tiče, imali smo nedavno aferu ‘bikini sudija’ koja jasno oslikava svu problematiku kod bivanja ženom u sudskoj profesiji. Na ovaj način se kompletan rad jedne žene, bio on zakonit ili nezakonit svodi na činjenicu da je ona žena i da se fotografisala u negližeu, što stavlja u fokus činjenicu da je ona žena, a baca u senku kompletan njen rad i odgovornost za taj rad“, kaže Milena.

Ipak, bez obzira na ove sumorne slike pravnica u medijima, tu si omiljene advokatice sa malih ekrana, pa tako je Milenin omiljeni lik iz serije Širli Šmit koju tumači Kendis Bergen u seriji Boston legal.

„Nažalost u serijama koje se bave temom advokature, žene, ako nisu predstavljene kao advokatice aždaje, koje ne prezaju ni od čega da ostvare svoj cilj, predstavljene su kao zbunjene i nesnađene kao recimo Ali MekBil. Preporučujem svakako i film Erin Brokovič zato što vrlo slikovito ilustruje šta sve može da dočeka ženu kada se upusti u borbu za pravdu“, objašnjava Milena.

Takođe, Milena dodaje da je i da jedna od njoj bitnih žena u pravosuđu i prva srpska advokativa Marija Milutinović koja je poznata po tome što se posebno bavila zaštitom siromašnih kojima nije naplaćivala svoje pravne usluge.

Osim Mileninih predloga, evo naših top 10 preporuka sa zanimljivim ženskim likovima pravnicama na filmovima i u seriji:

 

1. The Good Wife (serija)

2. The Accused (film)

3. A Time to Kill (film)

4. Law and Order (serija)

5. Suits (serija)

6. Legaly Blonde (film)

7. Suspect (film)

8. The Client (film)

9. Damages (serija)

10. A Few Good man (film)