Političke stranke i pokreti na Instagramu

Ako mene pitate, postoje određene stvari u životu koje jednostavno ne moraju biti viđene. Instagram profil SRS definitivno je jedna od njih. Valjda je zato i ukinut.

Bez obzira na popularnost Tvitera u Srbiji, Instagram je svuda, pa i ovde najbrže rastuća društvena mreža. Globalno, značaj ovog kanala je prepoznat kao jako važan za komunikaciju: koriste ga mediji, kompanije, pa i političke stranke i pokreti. U Srbiji, međutim, politika slabije doživljava Instagram kao mesto odakle se mogu slati poruke.

 

LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA

@odustacemo_nikad

Izgleda da u LDP-u smatraju da je najjači adut koji imaju lice i telo njihovog lidera Čedomira Jovanovića. A sudeći po Instagram profilu ove stranke, zaključiću i da se slažemo.

Akcenat je definitivno na Čedi. Vidimo ga zamišljenog i veselog, kako sluša i govori, u društvu javnih ličnosti i običnog sveta, dok gostuje i posećuje… Znate već – sve ono što jedan političar radi.

Samo, ovde je bitno kako izgleda dok to radi. Na primer, za posetu srpskom vojnom groblju kod Soluna, Čeda je izabrao neupasanu belu košulju i mokasine. Kida, takođe i u pripijenim rolkama tamnih boja, savršeno strukiranim odelima i, naročito, kada je u svom sportskom kežual stilu.

Kada bih uporedila Instagram profil LDP-a sa profilima ostalih domaćih stranaka, lako bih mogla da zaključim i da je Čedomir postao bosanski političar koji sa suprugom voli da skokne do Beograda na prajd; em zvuči kul, em su oni su lep par.

Ipak, postoje i objave koje su tu da nas podsete da je LDP i dalje srpska stranka. Na primer – objave o šetnji za Zorana Đinđića koja se održava svakog 12. marta. Mada, ne bih rekla da su u njih uložili previše truda: 2017, 2018, i 2019. godine postavili su identičan snimak kao poziv na šetnju. Okej, preterujem – 2018. dodali su tekst u video.

Tu su, sa istom svrhom i veći broj objava o listi „Nova lica – nova nada Beograda“ sa kojom je LDP izašao na gradske izbore u martu prošle godine. Međutim, sudeći po slikama, još uvek nema kandidata koji bi zamenio Čedu.

 

POKRET SLOBODNIH GRAĐANA

@pokretslobodnih

Priznajem, sa promenom lidera očekivala sam više od ove stranke. Bar na Instagramu. Mislim, videli ste nalog Sergeja Trifunovića – predsednika PSG-a – valjda ne moram više ništa da vam objašnjavam.

U principu, objave na Instagramu PSG-a se mogu svesti na skrinšotove tekstova postavljenih na njihovom sajtu, isečke iz vesti ili emisija pojedinih TV kanala, pozive, slike i snimke sa protesta 1 od 5 miliona, ali i sa skupova i sastanaka, govora lidera i ostalih članova, a nađe se i poneki skrinšot ili najava intervjua ili naslovne strane. Sve u svemu, ne preterano uredan ili zanimljiv, samo još jedan klasičan srpski opozicioni politički Instagram profil.

Ipak, simpatičan detalj na Instagramu PSG-a je mala animacija kojom su građanima koji slave poželeli srećan katolički Uskrs. Ne želim da kažem inovativno, ali samo su se oni setili.

DVERI

@dveri.rs

Ovo je možda najnepregledniji Instagram profil na ovoj listi, ali mi se čini da je i najažurniji. S obzirom na količinu sadržaja, zaista nije moguće izdvojiti jednu ili nekoliko objava sa ovog naloga. Ipak i on spada u klasične srpske opozicione političke profie na Instagramu, s tim da je akcenat ba naš na onom – srpski.

Dakle, akcenat je na protestima 1 od 5 miliona. Zatim slede gostovanja, objave sa sednica odbora – sve kao i kod ostalih. Ali, Dveri se bave protestima penzionera i mama, pozivanju na šetnje za promociju “srpskih porodičnih vrednosti”, idu na “pomen žrtvama komunističkog terora u Lisičijem potoku”, pišu isključivo ćirilicom, ne daju Kosovo niti čestitaju katolički Uskrs…

Interesantno je da su žene u ovoj partiji prilično vidljive na njihovom Instagram profilu. Da li su one u ovoj partiji svojom voljom ili je reč o marketniškoj obmani da nas neće zatvoriti u kuhinju da kuvamo kafe odbornicima i usađivati nam “porodične vrednosti” kako bi svaka rodila po tri muška sina, ostaje da se vidi. Nego, to je ionako druga tema.

Na kraju dana, teško se zaboravlja snimak Boška Obradovića, lidera Dveri kada predvodi “probijanje” policijskog kordona tokom blokade Predsedništava. Možda polazim od sebe, ali rekla bih da to cene i mnogi od onih kojima su Dveri njihove srpske i “porodične vrednosti” potpuno neprihvatljive.

 

SRPSKA RADIKALNA STRANKA

@srpskiradikali

Ako mene pitate, postoje određene stvari u životu koje jednostavno ne moraju biti viđene. Instagram profil SRS definitivno je jedna od njih. Zato ih valjda više i nema na Instagramu. Obrisan im je profil ili su ga obrisali sami.

Uglavnom, kako ste ovde da biste videli sažetak aktivnosti srpskih stranaka na Instagramu, sadržaj na profilu SRS-a po stepenu kritičnosti grupisaćemo na sledeći način:

1. Jeziva količina klinaca koja se slikala sa Šešeljem.

2. Closeup Šešelja i njegovih sledbenika.

3. Niz Šešeljevih slika kako se gega niz stepenice i hodnike skupštine.

I to je to. Dosta vam je, verujte.

 

SOCIJALISTIČKA PARTIJA SRBIJE

@socijalisti

Dok je potpuno prihvatljivo (i opet, razumljivo) da određene partije (poput LDP-a) forsiraju slike svog lidera, na Instagram profilu SPS-a to predstavlja specijalnu tehniku torture. Otežavajuća okolnost je što su pored predsednika partije Ivice Dačića, postavljene i slike sažvakanih lica i drugih socijalista.

Izdvojiću objavu koju predstavlja skup slika sa 13-ogodišnjice smrti bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića. Ja jesam bila mala u njegovo vreme , ali sam ga uvek doživljavala kao simbol rata i bede, nego kao velikog državnika i simbol borbe za srpski narod i opstanak kako opis objave kaže. Sad – pozitivna stvar je što je, sudeći po slikama, bar 80 posto okupljenih jednom nogom u grobu. Negativna je, sa druge strane, to što su ostalih 20 posto daleko od toga. Ili je obrnuto? Procenite sami, meni se očigledno nešto pomešalo.

Ipak, ovo je jedan od retkih naloga na Instagramu srpskih političkih partija koji na to zapravo i liči. Evo, na primer kolaž slika predsednika SPS-a, Ivice Dačića – moderno, ali bez ijednog opisa. Dakle, trud se vidi, a kako im lider izgleda, nije baš nešto na šta sad mogu uticati. Ipak, Dačić je toliko dugo na sceni da bi bilo glupo uopšte pokušati da nas zavaraju fotošopom ili nečim sličnim.

 

SOCIJALDEMOKRATSKA STRANKA

@beogradsds

Ko god da vodi socijalne mreže ove stranke, vreme je da mu neko kaže da ne mora da objavi skrinšot svaki put kada Tadić odluči da nešto tvitne. Na kraju krajeva, na Instagramu smo – hoćemo da vidimo.

Takođe, trebalo bi mu otkriti i da postoji nešto što se zove opis slike i da se nalazi odmah desno od slike koju želimo da objavimo. Dakle, ako je stvarno toliko bitno da pročitamo šta Tadić ima da kaže, ovo može da bude super korisna alatka. Čak ima i manje ograničenje od tvita! A ako baš mora da forsira taj Twitter na Instagramu, možda bi mogao da proba da kači na stori, pa na hajlajtse – ili tako nešto. Ako ništa drugo, bar će delovati da je u trendu.

Inače, Tadić je uvek bio jedna od “misica” srpske politike. Ne kažem da ga sad kriju, ali na Instagramu se prodaje izgled. Zato bi bilo dobro da pozove svog starog drugara Čedu da mu pokaže kako da bude opušteniji ispred kamere.. A, da.. ovde postoji problem – Boris i Čeda više nisu drugari.

 

STRANKA SLOBODE I PRAVDE

@slobodapravda

Kako je nedavno rođenje ove stranke bilo zasenjeno SNS mitingom Budućnost Srbije, očekivali bismo bum bar kroz neke druge kanale. Ili ipak ne, sudeći po prvim objavama sa ovog tek stvorenog naloga.

Instagram profil SSP-a je na dobrom putu da se pretvori u još jedan klasičan opozicioni Instagram nalog sa svim već pobrojanim sadržajima i slikama u koje je uloženo jednako truda kao kad se ja brzinski fotkam iz svih uglova u kabini dok probam odeću da pošaljem slike mami na brzu evaluaciju.

Kao neko ko se razume u reklame, Đilas treba da zna koliko su one bitne. Bez obzira da li se reklamira šampon za kosu, politička stranka ili besplatni lek za ćelavost, ako je loše prezentovano to ne može da privuče pažnju. Ili, što je još gore – da odbije potencijalne mušterije.

 

NARODNA STRANKA

@narodna stranka

Par skrolova niz profil ove stranke i više niste sigurni da li ste na profilu Narodne stranke ili Dveri.

Međutim, ostavili su par stvari koje mogu da nam pomognu u rasuđivanju. Prvo, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić. Realno, ne postoji ta dioptrija koja može pomešati face Vuka Jeremića i Boška Obradovića. Drugo, Narodna stranka nema tu agresivnu potrebu za ćirilicom na socijalnim mrežama. Treće, NS je iz nekog razloga jedina stranka sa verifikacijom.

Ukratko, Narodna stranka vodi prilično ažuran i informativan nalog, na kojem je takođe naglasak na protestima 1 od 5 miliona, najavljuju i izveštavaju o svojim gostovanjima, aktivnostima, osnivanjima odbora.. Ne terajte me da još jednom kažem klasičan opozicioni sprski Instagram profil. Naravno – i on je veoma nepregledan, a sadržaj deluje nabacano i nepovezano.

E da, Jeremić nam je takođe pokazao da Čeda ipak nije jedini koji voli šetnje sa svojom ženom. Samo Vuk i Nataša verovatno misle da trenutno u Srbiji ima više smisla šetati za nešto drugo.

DEMOKRATSKA STRANKA

@demokrate_rs

Konačno neko ko je provalio foru. Ako stavimo isti filter i isti ram sa logoom na svaku sliku, kao da će neko primetiti koliko su slike zapravo loše?

A umesto samo slike nekog od članova, oni edituju sliku tako što dodaju taj njegov pametan citat i ime i prezime i funkciju u stranci. Dakle, urednici društvenih mreža ostalih partija – da li je to stvarno toliko teško?

Takođe, ovo je jedina stranka pored SPS-a čiji hajlajtsi zapravo imaju smisla. A odneli su i pobedu u korišćenju emodžija. Iskreno, volela bih da mi pokažu kako to rada, ja nikad nisam umela tako dobro da ubodem.

Ipak, DS je slabo aktivan na ovoj platformi. Osim navedenog, vidimo i nekoliko objava o protestima 1 od 5m, kao i Đinđiću, njihovom nekadašnjem lideru.

Ažurnost, ljudi, ažurnost.