Pobeda Marije Lukić je početak pobede svih nas

Osnovni sud u Kruševcu izrekao je 10. jula prvostepenu presudu Milutinu Jeličiću Jutki, bivšem predsedniku  Opštine Brus, odredivši mu kaznu od 3 meseca zatvora, za seksualno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje nad tadašnjom saradnicom Marijom Lukić

Foto: Youtube Printscreen

Piše: Emilija Ničić

Nakon dve godine seksualnog uznemiravanja, pretnji i ucena i 15.000 uznemirujućih poruka, a zatim dve i po godine od prijavljivanja, 12 ročišta kao i  desetine drugih žena koje je Marija ohrabrila i koje su takođe prijavile Jeličića, njegova kazna iznosi samo 3 meseca.

I mi smo se svi tome obradovali.

Podsetimo se da je Marija tokom 2018. godine prijavila Milutina Jeličića Jutku, funkcionera SNS i tadašnjeg predsednika Opštine Brus za seksualno nasilje, navodeći da ju je nasilno dodirivao, zahtevao seksualni odnos, a zatim i ucenjivao, pretio i izlagao sveobuhvatnom mobingu.

Svi su se isprva zabrinuli da nešto definitivno nije u redu sa nama svima, koji smo dve i po godine pratili i podržavali ovu ženu u borbi za pravdu, i koji sasvim sam sigurna, imamo u svom okruženju barem jednu devojku ili ženu koja je nešto slično pretrpela, kada pobedom i pravdom proglašavamo ovu blago rečeno sramotnu presudu.

Onda dođemo do toga da zapravo veće pobede od ove nema. Ovo je prva, ona koja pokreće sve. Pokreće žene da se osnaže i progovore o nasilju, pokreće ljude da shvate da ih nadređeni ne poseduju, pokreće mlade ljude da poveruju u pravdu, pokreće starije da se ponadaju da im deca ostaju u dobrim rukama. Ovo je početak svega onog za šta se ljudi ovih dana bore, početak vremena u kom ničija moć ne traje večno i u kome je uvek na ceni istina, koja nakon svega nema cenu.


VIDI NA VUGLU:

Kapa dole, novinarke

Podkast Vuglanje: Suzavac ne leči koronu

Psihoterapija: Najteže je suočiti se sa istinom


Komentar na celu situaciju dala je jedna od članica grupe Novinarke protiv nasilja: ˝Marija je heroina. Marija je žena koja je u borbu ušla sama, borila se do kraja i uspela. Borila se protiv predatora, nasilnika i seksualnog uzurpatora. Nakon dve godine istrajne borbe, uspela je. Čula je ono “kriv je”. Presuda je sramno mala, to je nepotrebno i komentarisati, ali kao što smo već i čuli da “živimo u državi gde smo mislili da neće biti Jutka ni osuđen pa slavimo ova tri meseca”. I treba da slavimo. Ona je uspela, mi smo uspele. Hvala joj. Jutka je još jedan u nizu mnogih “Jutki”, a cilj žena, feministkinja i novinarki je da se borimo protiv njih i sistema koji ih odobrava.˝

Tri meseca je malo za nasilje nad jednom ženom.

Tri meseca je malo za ono što slični njemu, a verovatno i on, i dalje rade ženama oko nas.

Tri meseca je malo za ono što je ova žena preživela. Tri meseca je malo za žrtvu koju je podnela.

Tri meseca je malo za sve ženske pokrete, sve devojke, žene i ljude koji su se borili i svima pričali o jednoj Mariji koja je ustala protiv moći, vlasti, drugih ljudi, i rekla ne.

Tri meseca je mnogo više od onoga što smo očekivali da će dobiti.

Tri meseca je mnogo za žene i devojke koje odgovor na tužbe nikad nisu ni dobile, kao i za sve koje nasilje nikad nisu prijavile.

Tri meseca je mnogo za sve one koje su nakon Marije progovorile.

Tri meseca je mnogo za zemlju u kojoj je partijska knjižica vladajućih imunitet.

Tri meseca je mnogo za zemlju bezakonja, igranja istinom i zemlju u kojoj su nasilnici predmet obožavanja naroda.

Tri meseca nisu NIŠTA, ali su u ovom trenutku SVE. Za početak.