Pet mitova o radu od kuće

Zbog pandemije korona virusa mnogi od nas prebacili su se na rad od kuće. U početku se činilo kao solidna opcija, ali šest meseci kasnije, jasno je da rad od kuće ima mnoge mračne strane. Što bi rekli teorietičari zavera – ZAŠTO SE O OVOME ĆUTI?!

Prvo, da se odmah ogradimo: svesni smo da smo privilegovani jer imamo poslove koji mogu da se rade od kuće usred pandemije. O zdravstvenim radnicima da i ne govorim, valjda se svi slažemo da je njima apsolutno najteže, ali hajde da ne zaboravimo sve one koji rade u trgovini, ugostiteljstvu, generalno, u uslužnim delatnostima. Oni nemaju luksuz rada od kuće.

Problem sa radom od kuće je, međutim, što zvuči kao genijalna ideja, ali realizacija je omanji pakao. Pogotovo kad vas u domaćinstvu ima više koji radite od kuće, a delite internet ili, ne daj bože, računar. Zato smo rešili da razbijemo nekoliko mitova o radu od kuće, a sigurni smo da će se mnogi od vas pronaći u ovome.

MOŽEŠ DA RADIŠ IZ KREVETA – STRAVA!

Da, prvih nekoliko dana je u redu. Onda počnu neopisivo da bole kolena, jer najmanje osam sati dnevno provodiš sa laptopom u krilu, u pozama koje bi mogle da se opišu kao neka „biznis Kama sutra“. Od turskog seda, do ležanja na strani, bezuspešnih pokušaja da ti bude udobno duže od deset minuta. Na kraju, počneš malo i da se osećaš ko stoka, jer se zapravo danima ne mrdaš iz kreveta. Zato se odlučuješ za sledeći korak – vraćaš se za radni sto, ako ga imaš.

RADNI STO JE NAJBOLJE REŠENJE

Samo da zapišem nešto… 

Hehe, sad je, kao, skroz isto kao u kancelariji. Samo kad ne bi bilo onlajn sastanaka na Zumovima, Slekovima, Bludžinsima i ostalim „virtual office“ platformama. Onaj položaj laptopa koji je najprirodniji za pisanje, najgori je mogući kad se uključi kamera. Rizikuješ da kolegama izgledaš kao žaba (jer je kamera nisko) ili kao orlušina koja se ustremila na njih. Dakle, ajmo malo gimnastike i stavljanja laptopa na gomilu knjiga i kutija. Nažalost, onlajn sastanci nisu samo razgovor, nego treba povremeno nešto i čuknuti u, najčešće zajednički, Gugl dokument. U nameri da dohvatiš tastaturu, zauzimaš pozu u kojoj sebi izgledaš kao dinosaurus. Ne znamo kako izgledaš kolegama, jer ne možeš u isto vreme da kucaš i gledaš sebe na ekranu.

SAMO ĆU ZAROTIRATI STO ZA 180 I BIĆE SAVRŠENO

Priznajem sve, majke mi!

Niko od nas ne želi da mu kolege snimaju sobu, prebrojavaju knjige i smeju se kad na polici vide Pelagićevog „Narodnog učitelja“ ili brus koji od sinoć stoji nemarno bačen na fotelju. Ništa zato, okreneš sto za sto osamdeset, tako da ti iza leđa bude samo beli zid. Ali vraga, prozor je na istom zidu i sada, više ne izgledaš kao žaba, orao i dinosaurus, nego kao duh žabe, orla ili dinosaurusa, jer kolege vide samo tvoje obrise u mraku. Ali tu je rešenje – lampa! Ovo zahteva još jednu gomilu knjiga, višu od one na kojoj je laptop, i lampu koji sam, dobrovoljno, uperiš sebi u lice, kao da, daleko bilo, sam od sebe izvlačiš priznanje u Štaziju da si špijun Zapadne Nemačke. Plus, vrelo je. Plus-plus, pred očima ti je sve zeleno i ne vidiš ništa.

NE GUBIM VREME NA ODLAZAK NA POSAO, PA IMAM VIŠE VREMENA UJUTRU

A mogu i da radim u pidžami… Hah, kakva greška! Dok lupiš dlanom o dlan, vreme je za posao, još gore, onlajn sastanak, a i dalje izgledaš ko pokisla mačka. Ovaj video iznad uopšte nije šala, postao je realnost mnogih među nama i stvarno nam ovako izgledaju jutra. Ali, čak i kad nemaš onlajn sastanke, rad u pidžami i neizlaženje iz kuće polako čini da se osećaš sve gore i gore.

Probaj da hakuješ sebe. Obuci se i našminkaj kao da ideš na posao. Obuj i cipele. Kažu da je osećaj smorenosti manji. Bar neko vreme.

MOGU DA PROVODIM VIŠE VREMENA SA PORODICOM (I LJUBIMCIMA)

Ne sad, jbt, NE SAD!

Ne, mama, ćerko, sine, mačko, sad nije trenutak da zaurlaš ili postaviš neko blam pitanje tipa: „KO JE OSTAVIO NAOČARE U KLOZETU?!“ I ne, nije slatko kad svi počnemo da pokazujemo svoje kuce i mace kolegama i saradnicima. Bilo je zabavno u martu, sad je već kliše. Problem sa radom od kuće u kojoj ima ukućana (dvonožnih i četvoronožnih) jeste što im treba vremena da shvate: dok radite od kuće jednako ste im nedostupni kao kad radite van kuće. Treba vremena da shvate, ali na kraju ipak shvate.

BONUS TIPS&TRICKS

  • Zvuči šašavo, ali daska za peglanje je odlična zamena za radni sto. Podešava joj se visina, a i ne moraš da peglaš, jer je daska zauzeta, treba ti za posao.
  • Neke platforme za onlajn sastanke imaju „beauty enhancement“ opciju. Koristite je, nije potpuna zamena za šminku, ali biće dovoljno.
  • Nikako, po cenu života, ne idite na #homeoffice heš teg na Instagramu, tamo su samo savršeno uređene kućne kancelarije zvog kojih ćete dobiti komplekse od krša i loma u vašem malom ćumezu.
  • Ustanovite radno vreme i naravno – pauze.
  • Ne iznenađujte se kada počnete da sanjate Zoom sastanke.
  • Ne kukajte sve dok imate posla. Ide recesija, za nekoliko meseci može se desiti da se svega ovoga sećate sa nostalgijom.