Ostavite linijsku sutkinju na miru

Ne mrzite mene zbog ovog teksta, mrzite svet u kome živite i medijski diskurs koji novinarstvom naziva listanje Instagram profila žene koja je pogođena teniskom lopticom.

Foto: Youtube Printscreen/ 9 News Australia

Piše: Tamara Urošević

Otkako je Novak Đoković diskvalifikovan sa US Open-a, pravedno ili ne, tema u medijima i na društvenim mrežama je „žena zbog koje je i diskvalifikovan“. Predmet rasprave su njene rekacije, stepen bola, facijalna ekspresija, ali i njen privatni život.

Ne znam kako bih vam rekla, i po koji put, čak i u ovom kontekstu, ali – nije ona kriva. Fakat, nije ni on, bio je puki nesrećni slučaj i to je očigledno.

Ali zaboga, koliko će vam još puta žena biti kurva? Koliko ćete još puta da razglabate o njenom izgledu? Koliko ćete puta da joj merite koliko je popila? Koliko ju je bolelo? Koliko puta da vam pišem(o) da sve ovo nije u redu?


VIDI NA VUGLU:

Kapa dole, novinarke

Nasilje nad ženama: Ne želim da zaboravim


Kvazinovinari dokopali su se njenog identiteta (opet im niko nije rekao onu magičnu reč etika), a samim tim i njenih profila na društvenim mrežama. Tabloidi već stvaraju narativ da je to žena koja voli da pije, samim tim objavljuju i njenu fotografiju sa flašom u ruci, pošto mi takve fotografije nemamo, i gadimo se alkohola (molim vas prepoznajte sarkazam).

Tabloidi, i široke narodne mase, uveliko raspravljaju o stepenu njenog bola vraćajući video-klip unazad nekoliko puta ne bi li videli koliko, i da li ju je zaista bolelo. Isti ti tabloidi idu i korak dalje stvarajući narativ kako „ona obožava Hrvatsku“ jer je letovala u toj zemlji. Šireći mizoginiju i huškajući ovaj ostrašćen narod narativom ona-voli-Hrvatsku (a-ne-Srbiju) niste pomogli da Đoković ipak nastavi turnir.

A podsećam vas, isti taj Đoković nije otkrio njen identitet, ali je proverio da li je ona dobro. Isti taj Đoković je svestan da nije kriv, ali je takođe svestan da nije ni ona kriva.

Hoćemo li pustiti žene da rade svoj posao, da piju šta hoće i da letuju gde hoće? Možete li makar sport da ne prljate ponižavanjem žena?

Možete li, konačno, da proverite kakva je politika US Open-a i saznate da li je Novak Đoković kriv? Ja znam ko nije kriv.

Ne mrzite mene zbog ovog teksta, mrzite svet u kome živite i medijski diskurs koji novinarstvom naziva listanje Instagram profila žene koja je pogođena teniskom lopticom.