Mislim da je bojkot glup, evo šta ću raditi u nedelju

U nedelju, 21. juna 2020. godine, održaće se nacionalni spektakl "Izbori". Režiser, producent, glavna i većina sporednih uloga, udarač u doboš, šaptač i tapkaroš već su poznati i neotuđivi. 

Izbori bez izbora
"Izbori bez izbora", Stefan Janjić

Poslednjih 4-5 dana, inboks mi je pun pitanja, većmom dragih prijatelja i poznanika. Jednog pitanja. Uglavnom počinje sa: „E, ja baš i ne pratim/ne razumem se/nemam neki stav” i ima u sebi „šta ti misliš, da li izaći i za koga glasati?”.

Neki od vas znaju da sam prethodnih pola godine bio veoma glasni protivnik bojkota. To protivljenje bilo je upućeno opozicionim strankama jer mislim da je takvo ponašanje odraz nepoštovanja birača, da time oni bojkotuju građane, da je to odraz njihove nekompetentnosti i nesposobnosti da sprovedu kampanju i da iskontrolišu izbore.

I dalje stojim iza svake napisane i izrečene reči. I dodajem da je sa njihove strane taj takozvani anemični poludisciplinovani bojkot iznuđeno rešenje. Okej, možda deluje kao cugcvang meni koji ne treba da finansiram njihovu kampanju i kojem ne ide u prilog da glas u skupštini dobije nacistički šljam poput Levijatana.

Levijatan devijantan
“Levijatan devijantan” ilustracija: L. Čovs

Pišem tekst umesto odgovor u inboks jer ako mi je toliko ljudi postavilo isto pitanje, znači da ima mnogo više onih koji nisu. Nemam tačan i jednoznačan odgovor. Da je jednostavan, znali bismo tačno šta nam je činiti.

Načelno sam uvek ZA izlazak na izbore. Mislim da je to osnovni minimum učestvovanja u političkom životu i godinama unazad aktivno i često sam radio na motivisanju mladih (i drugih) da izađu na izbore. Bilo kakav neartikulisani poziv na neizlazak na izbore smatram duboko pogrešnim.

Svi pozivi na neizlazak ili bojkot koje smo dobili, bili su krajnje neartikulisani. Mesecima sam išao od osobe do osobe koja se u ranoj fazi zalagala za bojkot i molio ih da mi objasne poentu, smisao; Barem strategiju, plan. Ali strategije nije bilo, a plan nisam čuo. Čuo sam samo taktiziranje pojedinaca koji su pokušavali da se pozicioniraju negde i nekoliko iskrenih duša koje su ideološki nasele na podvalu da će neučestvovanjem uskratiti legitimitet.

„Strategija bez taktike najsporiji je put do pobede. Taktika bez strategije je krik pred poraz.” – Sun Tzu

Nikada nisam bio toliko ozlojeđen. Neko je dao sebi za pravo da mi u javnosti uskrati pravo da glasam. Da me naziva izdajnikom ako izađem na izbore. Ovi izbori su tamni vilajet, ali sa kofom govana umesto sa draguljima, „ko izađe, kajaće se; ko ne izađe, kajaće se”. Ko se ponosi time što ne izlazi i što prilike nisu takve da ima za koga da glasa, taj je politički nepismen i verovatno naivan.

Iskreno mislim da su rezultati izbora u najvećoj meri već negde nacrtani. Osmišljeni, opredeljeni, zamišljeni i maltene realizovani. Izborni dan će biti najveća šarada do sada, apsolutno nema lista koje mogu da naprave razliku. Mislim da je u procenat određena izlaznost i gotovo u promil ko za koliko prelazi cenzus. I mislim da se mi tu malo pitamo i da malo možemo da učinimo.

  • Ako ne izlazite, ovaj tekst se ne odnosi na vas. Nemam šta da vam poručim, osim da već od ponedeljka pažljivo posmatrate ko se kako ponaša i da gradite svoj stav za naredne izbore.
  • Ako izlazite i znate za koga ćete da glasate, ni vama nemam šta da poručim. Iskreno mislim „Svaka vam čast” i voleo bih da imam neke od vaših osobina.
  • Ako ste još uvek u nedoumici da li da izađete i za koga da glasate, nastavite da čitate. Neću vam dati odgovore, ali ću vam dati oruđe da sami pokušate da ih pronađete.

Razume se, ako ovo čitate, pretpostavljam da niste za SNS ekipu. Ako jeste, pokušajte barem da nekako poništite listić nakon fotografisanja.

Tu smo gde smo, treba da nastavimo da živimo i posle izbora. Da jedni sa drugima i jedni pored drugih gradimo nekakvo bolje sutra u ojađenoj zemlji i porobljenim gradovima, a da ne pokopamo oči jedni drugima.

Ako izađete, postoji mala, malena šansa da ćete time podići cenzus koji možda nije potpuno nacrtan. Možda ćete time sprečiti opskurne liste da uđu u skupštinu. Cenzus podižete samim izlaskom na izbore, bilo da ste glasali ili da ste precrtali/poništili listić. Ni kampanja „belih listića” iz 2012. nije mi bila naročito pametna ideja, ali ako će crtanje kurca sprečiti da Levijatan uđe u skupštinu, bolje kurac nego Levijatan.

Ako, kao ja, baš želite da glasate, izbor vam je vrlo sveden. Sve što sledi su samo moja privatna razmišljanja.

  • LSV je u Novom Sadu koalicioni partner SNS, meni samim tim čitava UD Srbije opcija otpada, a možda bih razmotrio UDS. Ud otpada. Stalno mi dodaju nekakva „ALI” na to. I to je glupo. Time ne menjate činjenicu da je LSV koalicioni partner SNS.
  • DJB mi ne uliva poverenje. Još nisu registrovali stranku za koju su skupili potpise, čudno su autoritarno uređeni i ne mogu to da podržim. Imaju u prvim redovima ravnozemljaše, antivakcinaše, kristale, horoskope, pseudomedicine i druge gluposti. A i neke lokalne liste su im problematične. Doduše, novosadska lista oborena im je iz pogrešnih razloga (ne umeju da popune formulare i kandidovali su se za nepostojeće organe).
  • Pokret 1 od 5 miliona bi mi možda i bio opcija za glasanje; mladi su, imaju stav (kakav-takav), angažovani su, donekle su upoznali političke činioce i uspeli su u nekoj meri da im se odupru. Ipak, neću za njih glasati jer: nije mi transparentno odakle im pare; osoba koja se visoko kotira u tom pokretu jedna je od politički najnepismenijih osoba koje poznajem, diletant i kuloarska ljiga koju nikada ne bih mogao da podržim ni u čemu; na kraju, ne vidim Novi Sad u celoj priči.
  • Da izlazim na izbore, verovatno bih glasao za PSG. Program, ljude, novac kakve-takve imaju. Kampanja im nije preloša. Sergej mi je (iako naizgled neozbiljan) harizmatičan  i drago mi je što neko ruši sliku stranačkog lidera kakvog svi zamišljaju. A nije ni Grbović loš. Za četnikarenje nema izgovora nikakvog. Pride, u Novom Sadu šuruju sa populističkom organizacijom „Sasvim druga priča” koja na bilbordima obećava letove od Čeneja do Pariza za 44 evra i u svom vrhu ima ljude koji su mnogo tendera dobili za vreme vlasti SNS.

Stvar koju mrzim i koja je verovatni odgovor je „direktiva iz Beograda”. Odluke o lokalima i o pokrajini ne treba nikada da se donose van tih lokala i pokrajina. To je nedemokratično.

Da izlazi Građanski front (Lokalni front, NDMBG…), izašao bih i ja.

Odluku da ne izađem doneo sam tek juče, pa razumem sve vas ako još niste.

Da li bojkotujem? Ne. Bojkotaši su me oterali u apstinenta. Predaleko mi je biračko mesto i zaista nisam spreman da ponovo zajmim novac za put da bih izašao na izbore na kojima ne mogu da glasam mirna srca čak ni za manje zlo. I to usred nekontrolisane epidemije smrtonosnog virusa.

Eto, to vam je. Slušajte svoj stomak i svoju savest, to je najbolji savet koji vam mogu dati. Ako nekome verujete, glasajte za njih. Ako nikome ne verujete, a postoji makar i trunka šanse da na vašem biračkom mestu postoji kontrolor koji štiti vaš glas, bar poništite listić da probate da podignete cenzus. Ako ste, kao ja, postali apstinent, ostanite kod kuće. Ako baš morate i ako baš nemate šta bolje, bojkotujte.

U svakom slučaju – spustite roletne, spremite zatamnjena stakla i folije, jer čeka nas pomračenje sunca i demokratije.

Za sledeće izbore, spremam kofu glupih, ali iskrenih izgovora poput „Nemam za koga da glasam”, „Svi su isti”, „Moj glas ne može ništa da promeni” i slično. Jedva čekam da me neko izvuče iz apstinencije, dupe će morati da odere.

Vučić ove izbore dobija. Nadam se da se neko osim njega već sprema za sledeće.

Lazar Čovs