Kako sam dala otkaz i spasila sopstveno zdravlje

Počela sam od onoga šta nikako ne želim. Ne želim da sedim u kancelariji od 9 do 5 iako imam samo par sati posla. Ne želim da budem žrtva tuđih frustracija, da ja budem frustrirana i iskaljujem to na ljudima oko sebe.

Foto: Pixabay

Izvor: Just Bloggin’ // Piše: Maša Milutonović

Vrtim arhivu na Instagramu i shvatam da je prošlo godinu dana od kada sam odlučila da dam otkaz na sjajnoj poziciji u stranoj firmi (ahhh, “strana firma” večito merilo kvaliteta!), sa ugovorom na neodređeno i sa sjajnom platom.

Na sistematskom pregledu pre neki dan dočekuje me moja ginekološkinja: “Kako ste? Je li bilo još onih krvarenja?”. “Odlično sam, dala sam još onda otkaz i sve je prošlo.”

Pre tačno godinu dana išla sam po lekarima pokušavajući da utvrdim šta mi se dešava. Povraćala sam danima, pekao me je želudac. Išla sam od specijaliste do specijaliste i niko nije znao šta mi je. Gastroenterološkinja mi je rekla “Dete, pogledaj se kako izgledaš, pa tebi to stres radi.” Ovo nije bio prvi put da mi telo govori da treba da odjebem sa mesta na kom se nalazim, samo ga ja nisam slušala dok bukvalno nisam prokrvarila.

U tom trenutku sam već mesecima znala da treba da odem ali nikako nisam imala hrabrosti. Prijavila sam se čak na jedan drugi posao u još većoj firmi. Stigla sam do razgovora, znala sam odgovore na sva pitanja, dok me nisu sačekali sa “Da li ti želiš da radiš ovde?”. Pitanje je došlo neočekivano a ja baš ne umem da slažem ako prethodno nemam razvijen plan. Tako da sam promrljala nešto što nikako nije zvučalo potvrdno. Posao, jasno vam je, nisam dobila.


VIDI NA VUGLU:

Četvrtina srednjoškolaca smatra da LGBT osobe zaslužuju batine

Maske i rukavice plutaju morima i zagađuju prirodu

Dvadesete gazim, nije mi dobro sasvim

Greta Tunberg je pank 21. veka


Taj razgovor za posao bio je nešto najbolje što mi se desilo. Prvi put me je neko pitao “da li želim da radim taj posao” i onda je to pitanje nastavilo da odzvanja u mojoj glavi. To što je ta firma bila super, obožavala sam njihove kampanje, njihovo privatno zdravstveno osiguranje za sve zaposlene mi je zvučalo bajkovito… Ali meni se nikako nije radilo tamo. Samo nikada nisam sebi postavila to pitanje – šta ja želim. Ne šta je dobro, šta dobro zvuči u CV, nego šta ja želim.

U životu sam poslove nalazila bez mnogo truda i išla sam gde me je sledeća ponuda vodila. U tom periodu sam postala malo starija sa malo većim računima i prioriteti su se promenili. Dugo nisam maštala o tome šta želim da radim. To pitanje – koliko dobro zvučalo, bilo je i jezivo. Jer odgovor na isto nisam imala.

Počela sam od onoga šta nikako ne želim. Ne želim da sedim u kancelariji od 9 do 5 iako imam samo par sati posla. Ne želim da budem žrtva tuđih frustracija, da ja budem frustrirana i iskaljujem to na ljudima oko sebe. Ne želim da radim u otvorenom prostoru, da moram da guram slušalice u uši da bih čula svoje misli. Ne želim da se pravim pred drugima da je sve super kada nije. Da se zalažem za neki proizvod iako u isti ne verujem.

Rekla bih da je to bilo dovoljno da presečem i dam otkaz, ali to je laž. Da nije bilo bezuslovne podrške mog dečka koja nije bila samo moralna nego i “dobro imamo moju platu, preživećemo”, da nije bilo najave neke tezge koja će mi pomoći da premostim par meseci dok se ne smislim, da nije bilo šteka u vrednosti od par plata – ne bih to uradila. Ostala bih da sedim tamo i krvarim.

Poslednjih godinu dana želim ovo da podelim sa svetom, ali sve nekako bojažljivo, kroz par storija na Instagramu. “Da ne čuje zlo”. Ćuti, sad je dobro, ali ne znaš šta sutra nosi.

Godinu dana kasnije ja radim mnogo rasterećenije, slobodnije.

Volim to što radim, volim uslove u kojima radim. Dugujem nešto malo poreza, ali okej je. Zarađujem više nego ranije, provodim manje vremena “na poslu”. Radim bolje i kvalitetnije. Raznolikije. Radim samo za ono u šta verujem. Ili za pare.

Zdrava sam. Lakša sam jedno 10 kila. Stigli rezultati sa sistematskog – prezdrava sam. Pritisak 120/80. BMI odličan. Holesterol i trigliceridi se doveli u red.

Godinu dana kasnije samo želim sebe da potapšem po ramenu, da kažem ljudima koji su me podržavali hvala vam do neba ali i sebi: hvala ti što veruješ u mene. Sve je okej, super smo. Preživeli smo. Vreme je za slavlje.