Kada će vlast prestati da skače po živcima studenata

Foto: Facebook/Lazar Simić

Disklejmer: U toku je okupljanje studenata ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu. Reporteri Vugla su na licu mesta, uskoro opširnije…

Sinoćnji izlazak studenata na ulice izazvao je oprečne reakcije na društvenim mrežama. Podsetimo, kao jednu od novih mera za sprečavanje širenja korona virusa, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je zatvaranje studentskih domova u Beogradu. U Studentskom gradu studenti su odmah izašli napolje, uzvikujući “Nećemo kući” i “Hoćemo rokove”. Kasnije su se ispred Doma Narodne skupštine okupili studenti iz domova Karaburma, 4. april i “Lola”, sa istim zahtevom.

Već u 22 sata desio se “plot twist”. Neka, još uvek neidentifikovana grupa studenata srela se sa predsednikom i on im je obećao da domovi neće biti zatvoreni. Rano jutros, to je potvrdio i ministar prosvete Mladen Šarčević.

E sad, hajde da se prisetimo koliko je ova vlast svojim merama maltretirala studente. Prvo im je, sa proglašenjem vanrednog stanja, dat rok od 48 sati da napuste studentske domove. Onda su, samo nekoliko dana kasnije pozvani da se hitno vrate i iznesu stvari.

Plan je bio da se tu smeste, u to vreme najveći “zlikovci”, naši državljani iz inostranstva. Podsetimo, na snazi je bio policijski čas, od 5 ujutru do 5 popodne. Mnogi su zapucali kako su znali i umeli. Većina nije stigla da odnese svoje stvari.

Sa ukidanjem vanrednog stanja, 7. maja, studenti su vraćeni u domove, počela su predavanja, a onda i ispitni rokovi. Za maltretiranje kom su izloženi Studentski centar Beograd ponudio im je potpuno budalaste beneficije. Da ne prepričavamo, sve je na fotografiji:

Dakle, za sve ono igranje sa živcima, maltretiranje i izlaganje riziku, studentima je ponuđen besplatan parking, pošto je opštepoznato da studenti koji žive u domovima svi odreda voze kola. Dobili i jedan termin u sauni, za koji kažu da je leglo štroke i zaraze i bez korona virusa. I jedno, ponavljamo, JEDNO besplatno pranje veša!

I naravno da su se po povratku u mesto studiranja studenti pozaražavali. Prvo je buknulo u “Karaburmi”, a onda i u “Košutnjaku”. I ne, zaraza se nije širila na žurkama, nego na – fakultetima.

Postoje čitavi klasteri zaraženih studenata sa istih fakulteta i ne žive svi u domovima. Vrhunac širenja bio je u predizbornoj nedelji, kada su se autorki ovog teksta, inače novinarki “Vremena” javljali roditelji: deca su po stanovima, imaju simptome, a Studentska poliklinika poručuje – nemojte dolaziti ako nemate visoku temperaturu duže od četiri dana.

A onda, usred ispitnog roka, za koji je već upitno zašto ne može da se održi onlajn, stiže vest – zatvaramo domove… Vi ste izvor zaraze, novi “gastarbajteri”, sada su mladi glavni zlikovci, pacovi koji prenose virus. A sada lepo idite kući da širite zarazu u svojim mestima, a da mi sačuvamo Beograd. Valjda je to logika, nismo pametni.

Navodno, ako je više ikome moguće verovati, samo u Beogradu zaraženo je 240 studenata. Nestašica testova vlada u celoj Srbiji, pa je pitanje koliko je ovaj broj realan.

Da još malo pročačkaju živce studentima, nakon što su im naredili da se OPET vrate kući, samo sat vremena nakon predsednikovog gostovanja na RTS-u stiže vest da studenti mogu da ostanu u domovima. Pa dobro, dokle više? Dokle mislite da ih cimate, idi-ostani, idi-vrati se, dokle mislite da ih maltretirate?

Posebna priča su građani, koji su se sinoć ponadali da će studenti sad da izađu na ulice i dignu neku revoluciju za prava svih. Oni sada divljaju po Tviteru, sve u stilu “mladi su govna”, jer se, zaboga, bune samo zbog svog problema.

Kao da su studenti neki “konobari bunta”, pa im vi naručite za šta da se bune, a oni vam to isporuče. Da nećete možda i isporuku na kućnu adresu?

Sram nas bilo sve. Sram bilo svakog ko im zamera da ćute i da su “politički idioti”. Ko je 2017. pokrenuo protest “Protiv diktature”? Ko je u novembru 2019. organizovao prvi protest “Stop krvavim košuljama” iz kog je posle izrastao protest “1 od 5 miliona”? Moram da vam srušim Snešla – sve su to uradili studenti.

A kakav je socio-ekonomski položaj studenata, izvolite istraživanje Univerziteta u Beogradu. Čitajte i plačite.