Greta Tunberg je pank 21. veka

Sve ovo malo deluje nestvarno, čak distopijski, ali upravo ta infatilna hrabrost je oštrica koja duboko zaseca koroziju savremene civilizacije, koja je decenijama, poput kokainskog zavisnika, crpila svaki mogući resurs planete Zemlje.

Piše: Nikola Krstić (nikola.krstic@vugl.rs)

PišeNikola Krstić (nikola.krstic@vugl.rs) // Foto: Wikimedia (Anders Hellberg)

 

U veoma mračnom trenutku kada se globalna scena iznova razjedinjuje i deli na blokove; kada populističke trube ponovo sviraju jedne te iste pesme, koje podgrevaju one najniže moguće porive u ljudima; kada se društva u mnogim državama ekstremno polarizuju; kada onaj mukotrpno građeni svet nakon strahota Drugog svetskog rata počinje da se urušava poput Vavilona – jedan treptaj svetlosti u mraku postaje možda najracionalniji glas koji upozorava, ukoliko ovako nastavimo, da sve ovo – što smo mislili da nam je važno – postaće samo za jedan sekund nebitno.

Taj vapaj dolazi upravo od jedne srednjoškolke iz Švedske, Grete Tunberg, koja je svojim protestom ispred švedskog parlamenta skrenula svetu pažnju da je ova planeta, kakvu poznajemo, na tankim strunama izdržljivosti.

Upravo zbog svoje upornosti ova mlada devojka je postala fokus svih svetskih medija. Njena bojazan i strepnja za budućnost pokupila je empatiju mnogih njenih vršnjaka, koji su usled nezainteresovanosti i apatije starijih, postali jedan veoma spontani i inspirativni pokret pod heštegom #FridaysForFuture, koji je u preko 100 gradova ovog sveta, uključujući i Beograd, signalizirao da ova planeta umire zbog čovekove ručerde.

Jedan od mnogobrojnih primera, kako britanski Guardian prenosi, jeste da su u Škotskoj, Rubi (10) i Dugi (7) sami stajali ispred parlamenta, budući da su bili inspirisani Gretinim aktivizmom.

“Tamo smo bili samo moj brat, policija i ja. Veoma sam srećna i ponosna zbog toga”, rekla je Rubi.

Sa druge strane, Andrej Bolt u Herald Sunu upućuje kritike Greti na račun njenog mentalnog zdravlja, budući da ima Aspergerov sindrom.

„Nikada nisam video tako mladu devoku sa toliko mentalnih poremećaja koju toliko odraslih tretira kao gurua”, zapisao je on.

Dušebrižničke trabunjarije išle su u smeru kako će njena kampanja dovesti do konflikta između ljudi, kako je ona jedan komplikovani adolescent, kako je sve to previše demagoški uprošćeno, kako se ne može tako kompleksnom problemu prići na tako površan način…

Ali, Greta je ipak pokazala da može. Njen pristup ne mora da bude strateški organizovan. I ne mora da ima čitavu mašineriju iz sebe. Jer, njeni potezi su veoma jednostavni, direktni i brutalno iskreni. Ona je samo megafon naše podsvesti.

Sve ovo malo deluje nestvarno, čak distopijski, ali upravo ta infatilna hrabrost je oštrica koja duboko zaseca koroziju savremene civilizacije, koja je decenijama, poput kokainskog zavisnika, crpila svaki mogući resurs planete Zemlje, i sada ovako psihotična i razjarena, u žestokoj krizi, čini sulude i nenormalne poteze.

I zato – uprkos dosadnim i monotonim kritičarima koji trenutno cepidlače i pokušavaju da relativizuju možda jedini pravi otpor zdravog razuma – svi ovi mladi, koji širom sveta javno pokazuju iskrenu zabrinutost – jesu zapravo možda i najveći pank 21. veka. Jer njihov rebelity je besprekorno snažan i nedvosmisleno ispravan.

Iako možda sve ovo bude bio samo jedan talas koji je udario o stenu i potom zauvek nestao – ono što je Greta pokrenula ostaće zapisano kao generacijska pobuna mladih protiv uštogljenog, birokratskog i prozaičnog autoriteta, koji čudovišno davi ovu Zemlju po kojoj hodamo.