Đukin intelektualni egzil u Rusiju

Šta je nelogično u vezi sa Đukinim pokušajem da slobodu koju mu je zakinula američka onlajn platforma potraži na ruskoj

Piše: Jovana Georgievski (jovana.georgievski@vugl.rs)

// Foto: Medija Centar

Pre nekoliko dana, Jutjub je ugasio kanal Vladimira Đukanovića, poslanika SNS-a kojeg znamo kao Đuku. Ovo se dogodilo nakon što je Đuka komentarisao završetak izbora na Kosovu, gde govori o „fantastičnoj, brilijatnoj, istorijskoj pobedi koju je ostvarila Srpska lista ostvarila na Kosovu“ . Đukanović je još kritikuje 51 glas koji je osvojila srpska opoziciona koalicija „Sloboda“ na čelu sa Radom Trajković. Kako Đuka smatra, u tom 51 glasu „sigurno ima bar jedan albanski“, te samim tim, je l’ te, nisu vredni i ništa ne znače. Onda je Đuka opljuvao opoziciju što bi bilo sasvim u redu, jer je to njegovo cenjeno mišljenje koje u demokratijama svi imaju pravo da kažu koliko god glupo bilo, da nije pritom, objašnjavajući kako je organizovana srpska opozicija, iskoristio sintagmu „šiptarska logistika“.

 

„Ako malo mirišeš na Ruse“, kaže Đuka o platformi Jutjub, „oni te odmah skidaju“. Nakon što su ga zle sile Jutjuba zabranile, Đuka se dosetio kuda da „emigrira“ kako bi mogao da nastavi da lupeta. Uklonjeni snimak sada je dostupan na platformi Rutjub – ruskom pandanu Jutjuba.

Koga zmija ujede i „nedemokratski“ mu ukine kanal „koji je godinama gradio“, taj se i guštera plaši pa je Đuka – uvređen i tobože zabrinut da neće moći da nastavi da priča gluposti za široki auditorijum (mada u lupetanju na internetu nije ni prvi ni poslednji) – objavio da će svoja „najgadnija“ (sam je rek’o) mišljenja od sada kačiti na rusku platformu, jer „ne bi voleo kad pričam istinu da mi se skida klip“. U međuvremenu, Đuka je otvorio i novi Jutjub kanal, jer ipak je tamo publika.

 

U svom sledećem klipu za Rutjub (koji ćete se morati pomučiti da nađete jer nismo ludi da vam ostavimo link, pošto se Vugl ipak trudi da kritički sagleda Đuku i verujemo da ne morate da se trujete time šta on priča; mi se trujemo upravo da vi ne biste morali), Đuka kaže da Jutjub i Fejsbuk postaju mesta gde više ne možete slobodno da se izrazite. A zatim znalački objašnjava : sve je to zbog „bezbednosnih službi koje su se veoma angažovale na tom polju i bave se virtuelnim ratom“ (ukratko: prijavljuju ga Hrvati, prijavljuju ga Albanci, toliko ga prijavljuju za „istinu“ koju priča da Đuka jadan ne može da opstane).

 

E, sad – ja nisam neko ko potcenjuje rad bezbednosnih službi. Drage službe, znam da gledate šta radimo, to vam je posao i po ideji, trebalo bi da smo svi bezbedniji dok vi gledate. Isto sam tako svesna da te služba može sačuvati od raznih pretnji, osim od sebe same. To jedna stvar koja je već jasna i vrapcima na grani – i to ne samo srpskim, nego i belosvetskim. Svi sve znamo – vi po službama više nego mi – i sportski vam odmahujemo. A maše vam i Đuka, koji u svom klipu moli „naše bezbednosne službe“ da prionu na posao, jer se vodi „rat protiv Srbije“, jer se pravi slika u kojoj je Srbija zločinac i agresor, a oni koji su nad Srbima činili zločine su oslobodioci. „Na delu je pravi falsifikat istorije“, ocenjuje Đuka, koji je sam do sada pokazao da nije sposoban da sagleda širu sliku ratova devedesetih. Kaže Đuka da zna zašto su ga ugasili – između ostalog, zbog „klipova o Krajini“. A kako i da ga ne ugase.

 

O slobodi na Rutjubu, gde je Đuka sada u intelektualnom egzilu iz kojeg uvređeno ne planira da se vrati verovatno nikad, daleko mu lepa kuća, imam da kažem samo jednu stvar: ova platforma je 2011. godine ukinula lajvove. Zvanični razlog je bio taj što su lajvovi bili tako malo gledani da ih je bilo potrebno ukinuti radi daljeg razvoja platforme. „Živimo u dinamičnom svetu koji se dinamično menja“, objasnili su tada vlasnici.

Pravi razlog je verovatno taj da se „Gazprom-medija holdings“, kao većinski vlasnik platforme i kompanija u sklopu moćne državne korporacije koja primarno posluje u sferi nafte i gasa, nije želela da ostavi ni mikrometar prostora za lajv nastupe onih koji bi mogli da kritikuju vlast.

Fejsbuk i Jutjub su makar u privatnom vlasništvu. Ne pokušavam da kažem da se rukovodstva ovih platformi vode nekim višim etičkim standardima – ne mislim da je tako. Mislim samo da moramo da moramo svi već jednom da se otreznimo u vezi sa „slobodom“ na internetu, koja uvek ima cenu, makar to prosto bili naši podaci. Međutim, činjenica je da korisnici iz naše zemlje imaju više slobode na internetu nego recimo u Kini i nego što će je uskoro imati ekipa u Rusiji.

Baš bih volela da vidim Đuku koji tvrdi da je oštećena strana kako u Rusiji pokušava da se izbori za slobodnu i demokratiju; u zemlji čiji je predsednik ove godine potpisao Zakon o suverenom internetu kojim Rusiju pokušava da pretvori u Kinu, proglašavajući „autonomiju nad internetom“ . Naročito bih volela da vidim Đuku kako se bori sad od 1. novembra, kad Zakon stupa na snagu.

Baš bih volela da ga vidim kako se bori za demokratiju u Rusiji gde se masovno hapsi i privodi za primer, samo zato što ste bili na ulici u „pogrešno vreme“ na „pogrešnom mestu“, naročito tokom protestih skupova, pa ih još i biju u direktnom prenosu (i pritom ne štede kad ih biju). Te snimke ne možete da vidite na Rutjubu, ali na Fejsbuku ili Jutjubu kad krene možete i lajv da gledate.

Đuka je u pravu je da sa Rutjuba verovatno neće da ga skinu, dok god bude bio korisni idiot, što je, prema definiciji, „ličnost koja propagira stavove ili interese grupe ili ideologiju koju ne shvata u potpunosti, pa je iskorišćena u propagandne svrhe“. Možda mu se i posreći, pa i pare neke uspe da zaradi na svoj инфлюенс (influens).