Domaće serije koje (ne) bi trebalo da odgledate

Kao i u svemu ostalom, tako i u serijama Srbija lagano kaska. Međutim, stvari se polako menjaju, hvala nebesima, ka boljem.

Piše: Nikola Krstić (nikola.krstic@vugl.rs)

// Foto: Youtbe Printscreen (Nova S)

 

Možda smo postali malo dosadni u promovisanju raznoraznih razbibriga koje nam se konstatno pomaljaju pred očima. Međutim, to uopšte nije razlog da se stane jer svi vole svoje slobodno vreme da provedu u miru, odmoru i spokoju uz neku edukativno-zabavnu ludoriju. S obzirom da u svetu, kao što smo već pisali, serije su postale fenomen, srušile su filmove sa svog gvozdenog trona, one sada pretenduju da i u našoj domaćoj produkciji učine sličnu stvar. U poslednjih par dana, nastala je sveopšta pomama za novom, drugom sezonom „Senke nad Balkanom“ Dragana Bjelogrlića. Ono što je publiku bacilo na kolena jeste to što je jedna domaća serija prvi put omogućila, autoru se barem čini, da sve epizode, po Netfliksovom obrascu, budu odmah dostupne. Sezona je, dabome, dobila već ogromne pohvale, nazivajući je serijom koja je preokrenula igru na ovim prostorima. Ipak, ona nije jedina koja je vredna gledanja, budući da su svi navikli na beskajne reprize „Srećnih ljudi“, „Boljeg života“ i „Porodičnog blaga“. Između svih tih ponavljalica, kriju se zapravo veoma dragocenosti, koje najavljuju jednu novu eru na malim ekranima.

 

Meso

U pitanju je jedna veoma mračna, siva i sumorna priča, koja nije za svačiji želudac, o potresnim sudbinama ljudi koji pokušavaju da se snađu u tranzitnom vremenu, koje je ogrezlo u korupciju i kriminal. Jedna tragična, surova i dekadentna pripovest o ponorima ljudskih odnosa, koji preko noći mogu da postanu fatalni.

 

Jutro će promeniti sve

Ova serija prikazuje najbolje stanje milenijaških generacija u Beogradu. O njihovom paradoksalnom dvoumljenju, neodlučnosti, apatiji, nezainteresovanosti, ali i težnji da uspeju, da ipak nešto stvore, nekoga na kraju dana vole i budu voljeni. Zaglavljeni između ogromnih očekivanja, melanholične realnosti i urbane euforije, njihova borba oslikava svakodnevnu makljažu sa životom u ovoj modernoj džungli.

 

Grupa

Samo oni koji ne žele da vide ili koji žive pod staklenim zvonom neće reći da je omladinu zahvatila epidemija drogiranja. Nivo lestvice se toliko spustio, da već deca u osnovnim školama imaju prve kontakte sa narkoticima. Ova briljantna serija prikazuje prikazuje svih devet krugova pakla kroz koje prolaze tinejdžeri povezani sa kriminalom i narkomanijom.

 

Novine

„Novine“ su zapravo, pored „Mesa“, najbolji odraz realnosti u kojoj živimo. Iako dolaze iz susjedstva, one su slika i prilika u kakvom društvu živimo. Od podmićenih politiačara, preko hladnokrvnih tajkuna, do općenito razbucanog sistema, koji svi zajedno love novinare poput zečeva, jer su se udostojili da razotkriju istinu o tamnom vilajetu koji proždire sve naše živote.

 

Državni službenik

U paralelnom univerzumu, ova serija bi bila prava pravcata bombona, budući da se otkriva sa kakvim se sve izazovima zaposleni u BIA susreću, ne bi li očuvali sigurnost države. Međutim, realnost je malo drugačija, dok u seriji službenici jure teroriste, u stvarnosti oni prisluškuju novinare, ucenjuju obične građane i maltretiraju i progone „domaće izdajnike“. Zato je malo i mučno gledati.

 

Besa

Još jedna regionalna serija koja predstavlja koliko čovek može duboko potone u krvoločnu želju za osvetom. Između Srbije, Crne Gore i Albanije glavni junak je u beskrajnom krugu teških i jezivih poteza. Jedna hororična atmosfera strepnje jeste ono što ovu seriju drži sve vreme u stanju napetosti.