Deneris, saberi se

Da li je Sersi Mira Marković ili Aleksandar Vučić GoT-a, zašto im nikad nećemo oprostiti Igrit, ko je hteo da se napije od sreće kad je Arja zaklala Bejliša, gledamo li epsku fantastiku ili Malu nevestu i zašto nam treba više zmajeva…

Četuju: Emina Ignjatović, Nevena Milojević, Nikola Krstić, Jovana Gligorijević

Dočekasmo i početak osme, poslednje sezone Igre prestola. Odgledali smo prvu epizodu, puni smo utisaka i spremni da hvalimo, hejtujemo i predviđamo. Važno je da znate da smo svi odgledali sve prethodne sezone, ali da niko nije neki naročit fan. Emina i Jovana otvoreno hejtuju seriju, mada Eminu baš briga za radnju, više je zanima razvoj likova. Jovana baš želi da proglase republiku i prezire sve što ima veze s pravom po krvi. Nikola kaže da je dugo gajio sympathy for the devil odnos prema seriji, naročito prema kući Lenistera, ali najviše zbog pokojnog dede Tajvina. Nevena je rezignirani fan, jer je očekivala više, ali je nervira što je postalo kul ne gledati GoT i sada je voli, ali samo kao zabavu.

 

Naravno, ovaj razgovor smo počeli prisećanjem kakva su nam bila očekivanja od ove sezone nakon što se završila prethodna.

NIKOLA: Očekivao sam da će osma da bude samo okršaj sa mrtvacima, zbog čega me i vuklo da gledam sve vreme. Doduše, u GoTu sam i prestao da očekujem bilo šta, jer, problem kod ove serije jeste da oni mogu sada da izvezu još pet sezona, ako ‘oće, i da nikada ne završe ovu seriju. To je uglavnom rezultat kada epsku fantastiku pokušavaš da oprirodiš.

JOVANA: Ja sam slično mislila, samo što sam se malo uspaničila, jer pade zid, nagrnuli mrtvaci, mada najviše sam se prepala kad su zombirali zmaja. Taj deo mi još nije jasan i čekam kako će da se raspetlja. Ali moram da vam kažem da sam ja bila jedna od onih milion jedinih što nisu gledali GoT, pa sam sve izbindžovala leta 2017. i blamirala se po Tviteru kad sam se zabrinula da će ubiti Neda Starka.

NEVENA: Sećam se da sam pomislila: jej, konačno će sve da ih pospajaju. Jer kod epske fantastike najviše volim kad se svi rukavci radnje i likovi koje su do tada uparivali i bacali naokolo Sećam se da sam pomislila jej konačno će sve da ih pospajaju. Jer kod epske fantastike najviše volim kad se svi rukavci radnje i likovi koje su do tada uparivali i bacali naokolo – što generalno znači usitnjavanje radnje (što su ovde radili do u sitna crevca i malo su me izgubili na pola puta) – dovedu na jedno mesto.

EMINA: Ja maltene otkad su se rastali čekam da se sretnu Džon i Arja, I’m a simple woman. Al’ na kraju prošle sezone sam se i ja dobrano prepala zbog zmaja. To mi je jedan od najjezivijih momenata u seriji, iako ne neočekivan.

NIKOLA: Mrtvaci predstavljaju u celom GoT svetu Iskonsko Zlo koje bi trebalo poput nekakvog smaka sveta da im prikaže da na kraju dana im ništa ne znače ta spletkarenja. A zmajevi, čini mi se, neće preživeti ovu seriji.

EMINA: Kolega je iščitao sve teorije ikada i kaže da su nemrtvi mrtvaci metafora klimatskih promena, a meni kao zadrtom nosaču cegera to godi.

NIKOLA: Prva epizoda mi izgleda kao tizer najava naglih promena u sledećim epizodama.

EMINA: Meni izgleda uvodno, dobra podloga i bilo je dobrih momenata. Već dve-tri sezone je meni sve ovo mlako, pa i nemam neka očekivanja od sezone, ali epizoda mi je bila na mestu.

NEVENA: Kao postavljanje figura na šahovskoj tabli prilično pametno odrađeno. Čak sve ide brzo raspetljava se glavni čvor sa Deneris i Džonom i čini mi se da ako se spletkarenje već sad brzo odvija zaista ćemo konačno malo da gledamo bitku sa mrtvacima. Ja se kroz sve sezone upinjem da se setim da je to poenta

JOVANA: Meni je jako drago što sad svi likovi znaju ono što mi znamo još otkad su nam fanovi knjige prepričali ko je kome šta. Sad očekujem da nešto konačno počne da se dešava malo brže, jer im je dosadašnji tempo bio dva-tri bitna događaja po sezoni, a ostalo spletke, seksovi i Džon Snou sa facom “gde sam došio, kud sam pošo”. A koji su vam bili najjači momenti u ovoj epizodi?

NIKOLA: Kada vidiš facu Džona Snežnog kako shvata da mu je Deneris tetka.

JOVANA: Misliš da shvati da mu je tetka ili da je on Targerijan, jer ima i ona scena kad gleda zmaja ko da mu je zmaj tetka?

NIKOLA: Cela scena u podrumu kada saznaje da je Targerijan.

EMINA: Meni emocionalno najvažniji susret Džon/Arja jer sam ga čekala ihaj, ali dijalog Džon/Sem je bio dobar, s poentom u pitanju da li bi se Deneris odrekla krune da zaštiti svoj narod.

NEVENA: Kad zmaj gleda Džona a on ljubi Deneris. A zmaj ga gleda ko ponosna tetka strina. Sve sam čekala da zmaj nešto gukne. i ovo na kraju naravno, Bran i Džejmi. Malo mi je Bran sa tim njegovim mudroseračkim popovanjem preseo, pa reko, taman da vidim da lI će da se dozove ljudskosti kad vidi Džejmija.

JOVANA: Ja ću da izdvojim susret Sansa/Deneris, jer je ovo jedna od retkih situacija kad navijam za Sansu. Deneris mi došlo da napucam u glavu kad kuka Džonu što je ova ne voli, pa kaže: “Ali, ja sam kraljica.” Smara sedam sezona kako jekraljica, a ovamo stalno ser Džora, onaj Dario i slični donose odluke umesto nje. Ako nešto sama odluči, napravi pokolj. Ajde bre… Ko vas nervira?

EMINA: Jaooo, kad smo kod pokolja, srce mi se slomilo zbog Sema, slo-mi-lo.

NEVENA: U pravu si, najčešće je njen argument: pa ja sam kraljica, klekni.

NIKOLA: Deneris, upravo zbog tog queen style momenta koji fura sve sezone, i postao je toliko otrcan.

EMINA: Što rekli Buksovci, svi me nerviraju. Deneris i Sansa me nerviraju, Sersi prezirem, ostali s crne liste su uglavnom već geknuli.

NEVENA: Mene oduvek i zauvek nervira samo Arja, prosto mi nije simpatična od početka, ima neku brutalnost koja ne mogu da kažem da nije motivisana (klali joj familiju i tako redom) ali je u njoj nekako ograničena kao da joj fali malo ljudskosti i širine i osećaj za tuđu patnju. To je ovo što Sem kaže Džonu što je problem i kod Deneris, šibaj, ubijaj, a gde je tu neko pomilovanje i praštanje .

JOVANA: E vidiš, Arja je jedini lik koji me nikad nije iznervirao. A kad smo kod ovih koji su već geknuli, htela sam da pitam šta pije kafana kad je zaklala Bejliša. Joj, a Sersi?

NEVENA: E da, i sviđa mi se onaj momenat kad kažu Sersi da su mrtvaci srušili zid a ona se obraduje. Izgleda ko tempirana bomba, unosi dozu anarhije a mene to uzbuđuje i donosi neizvesnost.

JOVANA: Meni bila malo kao Vučić kad kaže Gredžoju: vi ste prijatelj krune i uvek drag gost. Nešto sam tripovala Vučića i Erdogana…

EMINA: Sersi je verovatno jedini lik za koji imam nula empatije. Ne gutam ta sranja “ja to zbog porodice”, mak’ se, psihopato.

NIKOLA: Sersi će sigurno napraviti neku đavolštinu, međutim, njena uloga je koliko mi se čini osuđena na smrt. Samo kako, od koga, na koji način, ali ona je Mira Marković u tom svetu. Sve je uradila za šta se borila uz paklenu cenu. Zato dalje očekujem ganjanje, još raspravljanja, svađanja i mini-spletkarenja, i pojavljivanje par kadrova mrtvaka koji su na korak od njih.

EMINA: Od iduće epizode očekujem da ne izgori nijedno dete ako je moguće i da zmajevi ponovo budu ješni. Al’ da ne projedu decu, jelte.

JOVANA: Jesam li ja jedina koja očekuje da padne makar neki mali fajt između mrtvaca i divljaka?

EMINA: Može, samo da ne zagine veliki gospodin sa oduvek plavim očima jer Brijena i on moraju da prave decu.

JOVANA: Hahah, to s plavim očima je bio jak momenat. Da, osim Arje volim i divljake. I to je sve što volim od GoTa zapravo.

NEVENA: Mnogo drame sa Deneris i Džonom i da završimo sa tom pričom. I ljudi, da lI sam ja luda je ta njihova ljubav totalno neubdljiva? Kao dvoje koji su se upoznali na poselu i malo su nespretni. Deneris je pre strasno volela i Džon takođe, i bilo je bogami vruće, ovo mi je ko loša gluma, dvoje koji bi po svemu (osim poreklu, keke) trebalo da budu zajedno al nema hemije. I očekujem više divljaci, mrtvaci, zmajevi…

NIKOLA: I ja oću više mrtvaka, zmajeva i divljaka.

EMINA: Džon i Deneris iritantan par, jebo ih ko is sastavi, pardon my French. Igrit im neću oprostiti!

NIKOLA: Sedam sezona kao da gledam Malu nevestu; kao epska fantastika ali se skoro cela serija provukla bez naročite fantastike.

JOVANA: Pa i bez epa…

EMINA: Ma generalno su poslednje tri sezone sranje, al’ ajde.

NIKOLA: Nisu sranje jer su ih izvukli sa borbama , ima ona jedna epizoda čitava sa mrtvacima.

EMINA: E to jeste. Malo živnula serija tad.

JOVANA: Ima neko nešto da doda za kraj? Ja imam da kažem da je ovo GoT kakav je uvek bio, idealan za hate watch.

EMINA: The North remembers!