Dan kada su „Prijatelji“ srušili Instagram

„Sva lepota serije „Prijatelja“ se ogleda u, možda paradoksanom, spoju jednostavnosti i šarenolikosti — enterijera, garderobe, crta ličnosti, profesija.“

Piše: Ana Nikolić // FotoYoutube Printscreen (Dreamer1422)

 

Bio je to 15. oktobar kada je 1844. godine rođen Fridrih Vilhelm Niče; 1903. osnovan Muzej grada Beograda; 1960. rođen Slavko Štimac; 2003. Kina lansirala prvi svemirski brod sa ljudskom posadom, a 2019. Dženfer Aniston je ‘srušila’ Instagram.

Zvezda serije „Prijatelji“, Dženifer Aniston, je (konačno) otvorila Instagram nalog. Virtuelna zajednica je pomahnitala, a Džen je oborila rekord i upisala se u Ginisovu knjigu kao osoba koja je za najkraće vreme — pet sati i šesnaest minuta dobila milion pratilaca.

Dženifer je na svoj Instagram nalog postavila fotografiju na kojoj su ona i ostatak ekipe iz serije „Prijatelji“. Fotografija je novijeg datuma i utoliko više je dobila na vrednosti.

 

Hajmo ruke gore, svi mi, verni fanovi, koji smo se raspekmezili kada smo ih videli na okupu, godinama željni nastavka serije ili bar film(ov)a.

Nego, možete li da poverujete da je nedavno obeleženo četvrt veka od prikazivanja prve epizode? Hej, dvadeset i pet godina. Poslednja epizoda je emitovana 2004. godine a nama se čini kao da smo ih do juče gledali. Oh, čekajte, pa jesmo. Bar ja jesam, štaviše, gledala sam ih i danas.

 

Ako ne pogledam epizodu, na dnevnom nivou obavezno odgledam po neki insert (hvala društvenim mrežama i grupama posvećenim „Prijateljima“.).

Verujem da svako ko je gledao „Prijatelje“ je poželeo da bude deo ekipe. Zamislite da provodite vreme u Monikinom stanu ili ispijate kafe u Cetral parku i učestvujete u njihovim razgovorima. Oduševljavali su me njihovi razgovori, dinamika kojom su se smenjivale replike, upečatljivost svakog lika o bilo kojo temi da se radi, teme kojima su se posvećivali. Oduševljavaju me i danas, možda i više nego pre, upravo zbog činjanice da sada imam toliko godina koliko su imali oni kada je počelo emitovanje serije.

Sva lepota serije „Prijatelja“ se ogleda u, možda paradoksanom, spoju jednostavnosti i šarenolikosti — enterijera, garderobe, crta ličnosti, profesija. No, sve tako zbrano čini sklad. Potpuni sklad naizgled nespojivih karaktera. I to je suština, zato ih volimo. Zbog svega što jesu i uprkos tome oni su Prijatelji.

Da, znam, to je televizijska serija, to su izmišljeni likovi, a da li su? Pogledajte svoje prijatelje. Promislite malo o njima.

 

Videćete da vam se samo čini da ličite jedni na druge, a zapravo, svako je jedinstvena, neponovljiva celina, a vi zajedno imate TO NEŠTO, vaše, nešto što stvara novu celinu.

Monika, Rejčel, Ros, Fibi, Džoi i Čendler su likovi iz serije, ali ih ima na svakom koraku, na svim kontinentima, govore različitim jezicima, bave se različitim poslovima i zato su nam „Prijatelji“ bliski, a zašto su stvarniji od samo likova iz jedne serije — zato što prevazilaze okvire televizijskog imaginarijuma.